Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By admin

SPASILE GA VENE: Neobično odlaganje smrtne kazne u Alabami!

Zvaničnici Alabame otkazali su ubrizgavanje smrtonosne injekcije čoveku osuđenom za pucnjavu i ubistvo tri osobe na radnom mestu 1999. godine zbog brige o vremenu i problema sa pristupom venama osuđenika.

Komesar za popravne kazne u Alabami Džon Ham rekao je da je država zaustavila zakazano pogubljenje Alana Milera nakon što su utvrdili da smrtonosnu injekciju ne mogu da mu ubrizgaju pre isteka roka u ponoć. Službenici zatvora su tu odluku doneli oko 23.30 časova po lokalnom vremenu.

Odlaganje u poslednjem trenutku usledilo je skoro tri sata nakon što je američki Vrhovni sud otvorio put za početak pogubljenja.

“Zbog vremenskog ograničenja zbog kašnjenja sudskog postupka, izvršenje je prekinuto kada je utvrđeno da se venama osuđenog zatvorenika ne može pristupiti u skladu sa protokolom”, rekao je Ham.

Ham je naveo da je “pristup venama trajao malo duže nego što su očekivali”.

Miler je vraćen u ćeliju u zatvoru u južnoj Alabami.

Do prekidanja pogubljenja Artura Milera došlo je nakon što je u julu trebalo više od tri sata da se započne sa izvršenjem smrtne kazne nad Džoom Nejtanom Džejmsom, jer je bilo poteškoća da se uspostavi intravenska linija.

Miler, je osuđen na smrt nakon što je osuđen za ubistvo tri osobe 1999. godine.

Grupa za borbu protiv smrtne kazne saopštila je da je situacija sa Milerovim pokušajem smrtonosne injekcije zvučala slično drugim “pogrešnim” pogubljenjima.

Sudije su odlukom 5-4 ukinule zabranu, koju je izdao savezni sudija, a ostavio je na snazi 11. okružni apelacioni sud SAD, koja je blokirala dalje Milerovo pogubljenje.

Milerovi advokati saopštili su da je država izgubila papirologiju koja zahteva da se njegovo pogubljenje sprovede uz pomoć azotne hipoksije, metode koja mu je legalno dostupna, ali nikada ranije nije korišćena u SAD.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTS
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE