Chicago, IL
54°
Sunny
6:22 am5:42 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 8mph S
Humidity: 53%
Pressure: 30.09"Hg
UV index: 4
1 pm2 pm3 pm4 pm5 pm
54°F
55°F
54°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
66°F / 54°F
68°F / 41°F
46°F / 37°F
45°F / 36°F
48°F / 43°F

Published 2 years ago

By admin

ŠOK ANALIZA AMERIČKOG PUKOVNIKA: Zelenski marioneta, koristi civile kao štit, Rusi veoma nežni u Ukrajini! (VIDEO)

Penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor, izneo je uživo u programu televizije Fox Business nekoliko zanimljivih stavova koji se ne čuju često u javnosti na Zapadu.

Mekgregor, koji je takođe autor knjiga, stručni konsultant i čest gost televizijskih emisija, komentarisao je za Fox ruski napad na nuklearnu Zaporožje, nakon što je voditelj upitao “da li je Putinov plan zastrašivanje civila”.

“Strategija nije bila napad na bilo koju nuklearnu elektranu, već zauzimanje električne mreže. Rusi su vrlo pažljivo izbegli bilo kakav prekid dotoka energije, bilo kakvu štetu komunikacijama ili bilo čemu što je ključno (za elektranu), kao što je dovod vode”, smatra Mekgregor.

“Rusi su sada isterali šta je preostalo od ukrajinskih trupa, koje su pronašle utočište u naseljenim mestima, gradovima. Više nemaju mobilnost, mogućnost odbrane, zaklon ili logističku infrastrukturu. Sada se mešaju sa stanovništvom, slično onome što smo videli na Bliskom Istoku. Kada smo pobedili islamiste, oni su ušli u gradove i koristili civilnu populaciju kao štitove i tako pokušavali da izbegnu da budu uništeni. Suštinski, mislim da se to događa sa stanovništvom Ukrajine, koje koriste kako bi izbegli uništenje”, objasnio je Mekgregor.

Kada je voditelj upitao da li Putin sprema “scenario iz Groznog”, misleći veliku štetu koju je današnja čečenska prestonica pretrpela prilikom pobune odmetnute republike protiv Ruske Federacije, Mekgregor je još jednom imao potpuno suprotan stav.

“Apsolutno ne. Zapravo, pokušao je da zauzme veći deo neoštećen. Iznenađujuće malo štete. Mnogo manje štete nego što smo mi naneli Iraku kada smo ušli 1991. i 2003. godine. Mislim da samo okružuju ukrajinske snage i uništavaju ih. To je neizbežno”, rekao je i dodao: “Mislim da gospodin Zelenski odlaže neizbežno u nadi da ćemo mi doći da ga spasimo, a mi ne dolazimo. Predsednik Bajden je to rekao vrlo jasno”.

Mekgregor nema dileme oko ishoda rata: “Kraj ove faze je još udaljen par dana. U prvih pet dana ruske snage su, iskreno, bile previše nežne. Sada su to ispravili. Rekao bih da će za još nekih desetak dana ovo biti potpuno gotovo.

Iskusni bezbednjak izneo je svoje mišljenje o ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom, koji je, kako pišu mediji, prethodnih desetak dana “osvojio srca svetske javnosti svojim hrabrim istupima i zauzimanjem za odbranu Ukrajine”.

“Pitanje je šta će Zelenski uradili. Kada su Rusi pokrenuli invaziju bili su veoma jasni. Oni žele neutralnu Ukrajinu. Ovo je moglo da se završi pre nekoliko dana da je to prihvatio. Onda su mogli da prolagođavaju granice. Istočna Ukrajina je čvrsto u ruskim rukama, ali opet Rusi ne zauzimaju Ukrajinu već uništavaju njenu vojsku. To je njima u fokusu”, objasnio je.

Nakon ovoga, pomalo šokiran voditilje upitao je: “Pukovniče, izgleda da ne odobravate stav Zelenskog?”

“Mislim da je Zelenski marioneta i da izlaže značajan deo svog stanovništva nepotrebnom riziku. Iskreno, sve što dolazi iz Ukrajine ispostavi se da je laž u narednih 24 do 48 sati. Priče o gubljenu, pa ponovnom zauzimanju aerodroma, to su besmislice. Nije se desilo”, odgovorio je.

“Mislite da nije heroj zato što se zauzeo za sebe i svoj narod?”, uzvratio je voditelj.

“Ne, ne mislim. Ne vidim ništa herojski u vezi sa tim čovekom. Najherojskija stvar koju trenutno može da uradi je da se pomiri sa stvarnošću. Proglasi neutralnost Ukrajine. To nije loša stvar. Neutralna Ukrajina bila bi dobra i za nas i za Rusiju. To bi stvorilo tampon zonu koju, iskreno, obe strane žele. Ali njemu je rečeno da izdrži i pokuša da odugovlači, što je tragično, jer ljudi to moraju da preživljavaju”, zaključio je.

Voditelj je na kraju napomenuo da se ne slaže sa “opakim tipom” (tough guy) kako je nazvao pukovnika na kraju razgovora, ali je dodao da ćemo ipak videti kako će se sve završiti.

Penzionisani pukovnik Daglas Mekgregor bio je jedan od kandidata za ambasadora SAD u Nemačkoj tokom administracije Donalda Trampa, a služio je i kao savetnik ministra odbrane 2020. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Col Douglas Macgregor Clips, The Sun

YOU MAY LIKE