Connect with us

aktuelno

ŠOJGU RAPORTIRAO PUTINU: Marijupolj je zauzet, pronađeno naoružanje sposobno da gađa ruske gradove!

Published

on

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da otkaže planove za juriš na čeličanu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom gradu Marijupolju, rekavši da, umesto toga, želi da ona bude bezbedno blokirana, prenosi N1.

Umesto toga, Putin je pozvao snage da „blokiraju industrijsku zonu tako da ni muva ne može da pobegne“. Dodao je da bi bilo „nepraktično“ jurišati na ogromnu industrijsku zonu, gde je, kako se navodi, ostalo više od 2.000 ukrajinskih vojnika.

Poslednji ukrajinski borci nalaze se u ogromnoj gradskoj čeličani Azovstal, gde se navodno nalazi i oko 1.000 civila.

Putin je ministru odbrane Sergeju Šojguu naredio da se čeličana zatvori. Čestitao mu je na uspešnoj operaciji u Marijupolju, nakon što je Šojgu rekao da su ruske snage zauzele grad, preneo je BBC.

“Ruska strana garantuje njihove živote i dostojanstven tretman u skladu sa relevantnim međunarodnim pravnim aktima. Svim povređenima biće pružena kvalifikovana medicinska pomoć”, dodao je Putin.

Šojgu je ranije rekao Putinu da je više od 2.000 ukrajinskih boraca još u čeličani, koja ima veliki podzemni bunker.

U Marijupolju pronađeno teško naoružanje

Ukrajinske snage u Mariupolju imale su taktičke raketne sisteme “točka-U” sposobne da gađaju ciljeve u Taganrogu i Rostovu na Donu, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa Putinom, prenose Novosti.

“U grad je uneta velika količina teškog naoružanja, vojne opreme, uključujući tenkove, višecevne raketne bacače ‘smerč’ i ‘uragan’, artiljerijskih sistema velike snage, raketnih sistema ‘točka-U’. ‘Točka-U’ ima domet od 120 kilometara, a naš Taganrog je 94 kilometra od Mariupolja, glavni grad Južnog federalnog okruga Rostov je otprilike na istoj udaljenosti”, rekao je ministar.

On je dodao da su u gradu stvorene zalihe raketa, municije, goriva i hrane za dugotrajna borbena dejstva. Glavni objekti urbane infrastrukture, uključujući morsku luku i plovni put, minirani su i blokirani plutajućim dizalicama.

Ministar je precizirao da je ukrajinska strana u Mariupolju imala 179 tenkova i borbenih oklopnih vozila, 170 topova i minobacača.

U vreme proglašenja Donjecke Narodne Republike 2014. godine, Mariupolj je sa oko 450 hiljada stanovnika bio drugi najveći grad republike posle Donjecka, ali su u junu iste godine ukrajinske snage bezbednosti ponovo preuzele kontrolu nad Mariupoljom.

Podsećamo, zamenik komandanta bataljona Vostok Aleksandar Semjonov je 7. marta, 12 dana nakon početka ruske specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine, saopštio da je grad opkoljen i da je počelo čišćenje pojedinih okruga.

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je 16. aprila da je cela teritorija grada očišćena od ukrajinske vojske, stranih plaćenika i neonacista iz puka Azov. Ostaci ukrajinske borbene grupe blokirani su u fabrici “Azovstalj”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1 / Novosti
Foto: Printscreen YouTube / FRONTLINE PBS | Official

Advertisement