Chicago
66°
Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 77%
Pressure: 30.06"Hg
UV index: 0
TueWedThu
68/61°F
66/61°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

SLEPA SRPKINJA PREDAJE ENGLESKI JAPANCIMA: Hendikep s kojim živi od rođenja je nije sprečio da ostvari snove! (FOTO)

Profesorka engleskog jezika iz Velikog Gradišta Nevena Mirković (28) već nekoliko godina radi kao onlajn predavač Japancima, Kinezima, Korejcima, Tajlanđanima… Posao je ovih dana ostavila po strani, jer je odnedavno postala majka.

Sve ovo ne bi bilo neobično da Nevena nije slepa od rođenja. Ozbiljan hendikep sa kojim se suočila odmah na početku života ovu hrabru i istrajnu mladu ženu nije sprečio da ostvari sve što je naumila.

Rođena sam pre vremena, u sedmom mesecu – priča nam. – Iz bolnice su me otpustili kao zdravu bebu. Nikad nisam saznala da li sam rođena slepa ili sam ostala bez vida u inkubatoru. To više i nije važno. Imam sestru bliznakinju. Ona vidi 40 odsto samo na jedno oko. Za razliku od mene može da se kreće i radi. Završila je farmaciju. Imamo i mlađu sestru koja je zdrava. Obe mi mnogo pomažu.

Uz mnogo truda i odricanja, Nevena je završila engleski jezik i književnost u Novom Sadu.

Oduvek sam želela da drugima prenesem znanje. Strahovala sam da neću naći način da to radim. Pitala sam profesorku metodike za savet i predložila mi je da potražim neku onlajn školu – seća se Nevena. – Krenula sam u potragu preko društvenih mreža. Nije išlo lako, a onda mi se javila devojka i predložila da se prijavim za onlajn predavača u japanskoj školi stranih jezika. Ona je već radila tamo. Sve mi je objasnila i prijavila me za intervju. Tako je počelo.

Nevena kaže da je ponosna na svoje đake:

Japanci su vredni i marljivi. Zaista se trude da savladaju engleski jezik. Kolege me od početka podržavaju i ne osvrću se na moj hendikep. A, šefove zanima kakva sam u radu sa ljudima i moje znanje engleskog jezika.

Prvi čas Nevena nikad neće zaboraviti:

Bila sam mnogo nervozna. Želela sam da pomognem učenici, da joj se dopadnem, ali sam se plašila kako će reagovati kad sazna da sam slepa. Iznenadila me je kad mi je rekla da je srećna što je baš mene odabrala. Probila sam led! Posle je sve bilo mnogo lakše.

Učenici su njene časove ocenjivali sa peticama. To joj je bio podstrek da nastavi da im pomaže.

Uglavnom držim individualne časove. Imam program koji čita tekstove i mogu da pročitam većinu materijala – kaže Nevena. – Problem su materijali koji sadrže ilustracije, zato uglavnom predajem starijim polaznicima. Dobila sam odobrenje od škole da pitam roditelje da li žele da sa njihovom decom radim konverzaciju, da učimo slova i brojeve na engleskom. Dešavalo se da me odbiju, ali retko. Najjači utisak na mene ostavljaju deca iz Japana koja, iako su mala, pokazuju da su veliki ljudi. Naime, kad im objasnim zašto ne mogu da radim sa ilustracijama, oni se trude da mi opišu svaku sliku. Od njih sam naučila mnogo o empatiji i plemenitosti.

Japanci vole kada im pričam o Srbiji i našoj kulturi.Govore mi da bi voleli da posete Srbiju i da se uživo upoznamo. Japanci, inače, ne govore mnogo o privatnom životu, ali uživaju da pričaju o svom načinu života i kulturi. Radujem se svakom času sa njima jer im nisam samo profesor, već i prijatelj – priča Nevena.

Nevena nije izabrala da zbog hendikepa tuguje. Rešila je da se izbori za sve što imaju njene potpuno zdrave vršnjakinje.

Maštala sam da se ostvarim kao majka – iskrena je Nevena. – I taj san mi se ispunio. Drugarica sa fakulteta me je upoznala sa mojim budućim suprugom. Andrija je iz Vrdnika, ali se zbog mene preselio u Veliko Gradište.

Kruna njihove ljubavi je sin Jakov, koga su dobili pre tri nedelje.

Prvi kontakt sa sinom bio je najlepši. Kada sam ga privila uz sebe, činilo mi se da je sav svet moj – priča nam. – Babice mi kažu da sam čim sam se probudila iz anestezije pitala da li je sve u redu sa mojim sinom, da li je potpuno zdrav. Često ga držim u naručju i jedva čekam da još malo očvrsne da mogu da budem prisnija sa njim. Mnogo mi pomažu suprug i porodica. Beskrajno sam im zahvalna zbog toga. Rođenje deteta je veliki izazov za sve nas.

PROČITAJTE VIŠE:

ČIKAGO SINOĆ ISPRATIO SELMU NA VOZ: Željko Bebek održao čas iz rokenrola i bacio Bregoviću rukavicu u lice! (VIDEO)

DANICA CRNOGORČEVIĆ OTKRIVA ZA SERBIAN TIMES: Trudna sam, čekamo četvrto dete!

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE