Connect with us

Amerika

SLAVICA PETROVIĆ: Nadam se da su Žika Pavlović i Vesna Noble zadovoljili svoju pohlepu, Srbi iz Čikaga im prodaju Srpske kuće nikada ne smeju oprostiti!

Published

on

Redakciji Serbian Timesa i dalje stižu reakcije srpske zajednice iz Amerike i čitavog sveta na besramnu prodaju Srpske kuće u Čikagu, jedinog kulturnog centra koji naš narod ima u ovom delu sveta.

Zovu nas ovih dana i kolege novinari iz Srbije, a svi sa nevericom i pitanjem: Da je moguće nekolicina neodgovornih i mahinacijama sklonih ljudi uspelo da prvo uništi, pa onda i prisvoji Muzej “Sveti Sava”?

Slavica Petrović, direktorka “Chicago Serbain Film Fest”-a je, kao glumica i upravnica Srpskog pozorišta “Mira Sremčević”, provela mnoge dane i noći pod krovom Muzeja. Sve dok aktuelna uprava, na čelu sa predsednikom Žikom Pavlovićem i sekretarkom Vesnom Noble, nije odlučila da protera gliumce iz njihove matične kuće.

NESPOSOBAN DA VODI, ALI MAJSTOR DA PRISVOJI: Živojin Žika Pavlović, upravnik Muzeja

Pojedinci iz Uprave su očigledno dugo planirali ovo što se danas dešava. Prvi cilj im je bio da proteraju srpsku zajednicu iz Kluba, koji je kasnije postao Muzej, a na tom putu im je najveća prepreka bila pozorište, jer smo mi bili ti koji su u taj prostor dovodili najviše ljudi. Kad već nisu uspeli spletkarenjem i ucenama, na kraju su nam jednostavno zaključali vrata pred nosom, priseća se Petrovićeva tih dana.

Kad su glumci prestali da se okupljaju, drže probe i igraju predstave, smatra ona, stekli su se svi uslovi za postepeno gašenje Muzeja, što se konačno desilo u januaru 2016.godine.

ISTERIVANJE POZORIŠTA JE BIO PRVI KORAK: Slavica Petrović

-Razlozi zbog koji su na kraju udarili katanac su bizarni i van zdrave pameti. S jedne strane to je bio dokaz njihove nesposobnosti da upravljaju institucijom koju su preuzeli da vode. Sa druge, opravdano se počelo sumnjati u njihove dobre namere. Četiri i po godine držati nešto zatvorenim, sa izgovorom da postoji zabrana okupljanja više od 50 ljudi, a ne pokušati da otkloniš razloge te zabrane, hm, tu nešto nije u redu. Pogotovo ako se zna da su imali otvorenu ponudu Srba, vlasnika građevinskih firmi, da besplatno renoviraju zgradu.

Slavica Petrović smatra da buduće generacije ne smeju da zaborave ono što je uradila Uprava Srpske kuće i da ovaj slučaj mora da bude i primer i opomena.

PRODATO! Izveštaj o prodaji MuzejA “Sveti Sava”, slika i prilika sramote aktuelne Uprave

– Sve etničke manjine se u Americi bore da kupe svoj kulturni centar, svoj neki kutak gde će se okupljati i čuvati svoju tradiciju i identitet. To što su Vesna Noble i Živojin Pavlović učinili sa lukavom prodajom Muzeja “Sveti Sava” na 488 W. Berry ulici u Čikagu srpski narod ne bi smeo nikada da oprosti niti zaboravi. Nadam se da su svoju pohlepu za novcem i svoje perfidne ideje sada zadovoljili. Takođe se nadam da će ih proganjati senke srpskih oficira Kraljevske vojske, koji su od svega odvajali kako bi kupili srpski dom u Čikagu, zaključuje Slavica Petrović, direktorka Srpskog filmskog festivala.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement