Chicago
66°
Rain
6:42 am6:41 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 89%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
66/63°F
68/61°F
70/61°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SKANDALOZNA REZOLUCIJA! EU parlament osudio delovanje SPC zbog navodne promocije Rusije! (FOTO)

Evropski parlament kasno večeras većinom glasova usvojio je rezoluciju kojom se između ostalog osuđuje i delovanje (Srpske) pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na entitet Republika Srpska.

Valja istaći da je primarna meta rezolucije zapravo Rusija, jer se oštro osuđuju “napori Kremlja da instrumentalizuje manjine u članicama EU primenom takozvane politike sunarodnika, posebno u baltičkim i državama istočnog susedstva, kao deo geopolitičke strategije Putinovog režima”.

Namera je, kako se navodi, podela društva u EU, uz primenu koncepta „ruskog sveta“, koji ima za cilj da „opravda ekspanzionističke akcije Kremlja”.

U rezoluciji se takođe primećuje kako Rusija širi svoj uticaj kroz SPC u pomenutim balkanskim zemljama, Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini. Navodi se kako je ovaj uticaj korišten za širenje antievropskih osjećanja, podsticanje sukoba među lokalnim stanovništvom i pristrasno predstavljanje istorije.

„Evropski parlament je zabrinut zbog pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da promovišu Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i učvršćuje odnose između države i crkve“, stoji u Rezoluciji o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u EU, čiji je podnosilac Sandra Kalniete iz Letonije, članica evropskih narodnjaka.

U njoj se osuđuju napori Rusije da koristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu kako bi raspirivala sukobe među zajednicama, što bi dovelo do destabilizacije regiona.

Kao zabrinjavajuća je označena pomoć koju su Mađarska i Srbija pružile Kini i Rusiji u širenju njihovog geopolitičkog uticaja.

Ukazujući na ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, evropski poslanici pozivaju Evropsku komisiju da u slučaju dokaza, preduzme mere, između ostalog uskraćivanjem finansijskih sredstava ili oduzimanjem licenci.

Među 25 potpisnika ovog dokumenta nalaze se i predstvnici EU za Balkan – Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon.

Tekst: Serbian Times /Agencije Foto: Wikimedia Creative Commons, Pixabay

YOU MAY LIKE