Chicago, IL
61°
Cloudy / Wind
6:05 am7:34 pm CDT
Feels like: 57°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 65%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 1
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
61°F
59°F
59°F
57°F
55°F
ThuFriSatSunMon
54°F / 43°F
59°F / 39°F
50°F / 37°F
55°F / 41°F
63°F / 50°F

Published 2 years ago

By admin

SLAVNI UKRAJINSKI REDITELJ U KANU: Otkazivanje ruskih umetnika je groteskno i nehumano!

Proslavljeni ukrajinski reditelj Sergej Loznica rekao je u utorak na Filmskom festivalu u Kanu da je nehumano okrenuti se protiv svih Rusa uprkos razornoj invaziji na njegovu zemlju.

Loznica je učestvovao na festivalu u Kanu kako bi predstavio novi dokumentarni film o bombardovanju Nemačke tokom Drugog svetskog rata. „Prirodna istorija uništenja“ koristi arhivske snimke kako bi se prikazala užasna cena koju su tokom sukoba platili civili.

„Razlog zbog kog film tako snažno podseća na trenutnu situaciju je taj što se ispostavilo da još nismo rešili ovaj problem i da je uništavanje civilnih ciljeva još uvek legitimna metoda vođenja rata“, rekao je Loznica (57) za AFP, a prenosi Frans 24.

Iako su mnogi Ukrajinci znali da bi rat mogao da izbije u bilo kom trenutku, reditelj je rekao da nije bilo zamislivo da će biti “tako nasilan, tako razoran“.

“Varvarizam… vratio nas je sto godina unazad i shvatili smo da smo potpuno nemoćni“, rekao je.

Usprkos užasu trenutnog rata, Loznica se posvađao s mnogim sunarodnicima zbog svog stava prema bojkotu Rusa.

U martu je izbačen iz Ukrajinske filmske akademije pošto je odbio da sve ruske umetnike stavi u isti koš, rekavši da bi bilo bolje “ujediniti slobodoljubive i slobodoumne ljude sveta protiv ruske agresije“.

Direktor Kijevskoga međunarodnog filmskog festivala Andrij Kalpakči prošle nedelje je na panelu u Kanu izjavio da u ovom trenutku ne postoji nešto kao što su “dobri Rusi“.

Loznica je za AFP rekao da je deljenje ljudi na dobre i loše “groteskno“.

“Možda su njegova (Kalpakčijeva) reakcija i mišljenje uzrokovani ovom vrlo snažnom emocionalnom patnjom koju proživljava i možda je to razumljivo. Ali istovremeno ne mogu to da prihvatim. Takav stav je nehuman“, rekao je ukrajinski reditelj.

U Kanu je bilo prijepora oko odluke organizatora da u glavno takmičenje za Zlatnu palmu uključe ruskog reditelja Kirila Serebrenikova.

Iako je Serebrenikov osudio rat i otišao u egzil, mnogi iz ukrajinskog filmskog sveta tvrde da se njegova prošlost povezuje s ruskom vlašću i to što ga je finansirao oligarh Roman Abramovič podrazumeva da ove godine treba biti isključen.

“Čvrsti smo u stavu da se sve rusko mora otkazati“, rekao je na panel diskusiji u Kanu Endrju Fesiak, osnivač ukrajinske produkcijske kuće F Films.

Loznica je bio nepokolebljiv u svom protivljenju opštim zabranama.

“Kako definišete koncept Rusa? Jeste li Rus zbog svog pasoša, državljanstva? Zbog svoje nacionalnosti? Ovo je klizav teren. Čvrsto verujem da se ljudima treba suditi na osnovu njihovih pojedinačnih reči, njihovih pojedinačnih postupaka, a ne njihovih pasoša. Svaki pojedinačni slučaj treba suditi prema vlastitim zaslugama“, zaključio je Loznica.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nedeljnik.rs
Foto: Printscreen YouTube / FRANCE 24 English

YOU MAY LIKE