Chicago
37°
Partly Cloudy
6:51 am7:03 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 9mph S
Humidity: 63%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
WedThuFri
50/39°F
41/34°F
41/36°F

Published 11 months ago

By admin

SKANDAL U HRVATSKOJ: Srednja škola u Vukovaru ukida srpski jezik i ćirilicu!

Hrvatska namerava da ukine nastavu na srpskom jeziku i upotrebu ćirilice na nekim smerovima strukovne škole u Vukovaru, upozorila je poslanik SDSS-a Dragana Јeckov.

“U jednoj vukovarskoj srednjoj školi ukinuta su odeljenja u kojima se nastava izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, i to je odobrilo Ministarstvo, a reč je o deficitarnim programima”, istakla je Јeckov.

Ona je nedavno u Hrvatskom saboru postavila pitanje hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima zašto se ukidaju pojedini strukovkovni programi, pa đaci neće moći da uče na srpskom za konobara, mesara, turističkog komercijalistu.

“Čitamo da će doći do značajnih promena kada je u pitanju sistem obrazovanja, koji će sada biti prilagođen potrebama tržišta rada. Ako to sve znamo, recite mi koji su razlozi ukidanja pojedinih strukovnih zanimanja, kao što su, na primer, konobari, poslastičari, hotelijersko-turistički tehničari, mesari, koja se događaju u pojedinim školama, ako govorimo upravo o deficitarnim i preko potrebnim zanimanjima?”, upitala je Јeckov.

Ministar nauke i obrazovanja Hrvatske Radovan Fuks rekao je da se reforma strukovnog obrazovanja donosi kako bi se povećao broj učenika koji upisuju gimnazije, jer veliki deo onih koji završe strukovnu školu ne ide na tržište rada, već upisuje fakultet.

Međutim, kaže Fuks, najviše onih koji odustaju od studiranja upravo dolazi iz strukovnih škola.

“U strukovnom obrazovanju moramo da napravimo čitav niz promena, kako samih programa, tako i povećavanje pojedinih razreda jer su u ovom trenutku prosečni razredi na 19 učenika, a optimum je 22. Ne možemo dozvoliti da imamo čitav niz rascepkanih sličnih, srodnih programa u kojima je upisano jedno, dvoje ili troje dece”, tvrdi Fuks.

On kaže da je plan upisa, koji je sada na javnoj raspravi, rađen u saradnji i sa školama i sa županijama, prenose hrvatski mediji.

Јeckov je izrazila nezadovoljstvo takvim odgovorom ministra i navela primer vukovarske Srednje škole “Marko Babić” u kojoj su ukinuta tržišno potrebna zanimanja za koja se uči na srpskom.

“I to, zamislite ironije, ukidaju se ona odjeljenja u kojima se nastava odvija po modelu A, na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Moja dužnost je kao zastupnice, ako vas već nisu informisale vaše stručne službe, da vas ja na to upozorim”, naglasila je Јeckov.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RTRS
Foto: Pixabay

YOU MAY LIKE

DŽEJ LO DOLAZI U BEOGRAD! Pevačica doleće privatnim avionom na proslavu srpskog milionera, dobiće 200.000 evra za dva sata!
MLADI NIŠLIJA POGINUO U AMERICI: Izgubio život u udesu, prijatelji prikupljaju novac da vrate telo u Srbiju! (FOTO)
“OD MENE STE HTELI DA SAVIJEM KIČMU, PRED MUŽEM PITU”: Ko je devojka koja je optužila Ramba Amadeusa za zlostavljanje!
SRPSKA PREMIJERA KOJA JE OBORILA ČIKAGO S NOGU: Priča o ljubavi obično udavi, a ova nas je oduševila! Pogledajte zašto... (FOTO+VIDEO)
PUSTINJSKI SRBI ČUVAJU VERU PREDAKA: A sve više Amerikanaca prima pravoslavlje u crkvi Svetog Save u Finiksu (VIDEO)
KO NE SLUŠA TIFU, SLUŠAĆE OLUJU: Bijelo dugme održalo koncert za pamćenje u Čikagu, pevali i oni koji ne govore srpski
“SAMO SKINI TO, MOLIM TE”: Milioner putnici u avionu ponudio 100.000$, pod jednim uslovom!
EKONOMSKI KOLAPS STIŽE U EVROPU: Sunovrat velike švajcarske banke izazvao paniku, preti nova kriza!