Chicago, IL
63°
Clear
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 63°F
Wind: 0mph NNE
Humidity: 70%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
61°F
61°F
59°F
63°F
68°F
SunMonTueWedThu
68°F / 59°F
84°F / 63°F
82°F / 63°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIN NAJOPASNIJI ZATVORENIK U ŠPANIJI: Ćeliju mu pretresaju svaki dan, čuvari ga se plaše kao đavola!

“Svakog dana ga izvodimo iz ćelije i prebacujemo u drugu, a za to vreme pažljivo proveravamo prostoriju u kojoj boravi. Ne smemo mu dati priliku da nabavi bilo kakav zabranjeni predmet. Uprkos tome što je zaključan, njegova ćelija se pretresa svakodnevno, iz straha da nešto planira”… Ovim rečima službenici Kazneno popravnog centra “A Lama” opisuju tretman koji u tom zatvoru ima Norbert Feher, poznatiji po imenu Igor Srbin, višestruko osuđivani ubica iz Srbije koji važi za najopasnijeg zatvorenika u Španiji.

Norbert Feher, zvani Igor Srbin, sa “titulom“ najopasnijeg zatvorenika u Španiji, našao se na listi najtraženijih begunaca pre nekoliko godina, kada je počinio ubistva u Italiji i Španiji. Zbog svoje svireposti i surovosti, tokom suđenja je specijalno za tu namenu napravljen poseban čelični bunker iz kog je svedočio, koji je potpuno zatvoren sa svih strana zaštitnim staklom, posjeduje i zavese za prilike kada svedoci pred sudom iznose svoja saznanja, kako ne bi morali da ga gledaju jer ga se plaše, a sam transfer na svako suđenje predstavlja pravi sigurnosni izazov za tamošnje nadležne organe.

“Kada stigne naredba da se zatvorenik prebaci u odjeljenje za komunikacije, koje se nalazi na drugoj strani zgrade zatvora, u prilikama kada je potrebno obezbediti videokomunikaciju, postoji čitav niz protokola koji se primenjuju. Iznenađeni smo činjenicom da i pored toga što postoji mesto gdje je omogućeno obavljanje ove vrste komunikacije, i da se na taj način izbegne transfer, odjeljenje za izolaciju nije obezbeđeno potrebnim tehnološkim sredstvima za obavljanje ovakvih videokonferencija“, objašnjavaju iz španske organizacije “Your abandonment can kill me“ koja je više puta ukazala na poljuljanu sigurnost u ustanovi otkako je Feher tu, opisujući je kao veoma ozbiljnu i opasnu.

Dok traje transfer Igora Srbina, izlazak svim ostalim zatvorenicima je zabranjen iz sigurnosnih razloga. Zajedno sa njim odlazi šest službenika opremljenim zaštitnim odelima, a tokom ta dva sata, koliko je otprilike potrebno da Igor Srbin svedoči, ustanova u kojoj boravi ostaje nedovoljno zaštićena.

Iz organizacije objašnjavaju da su više puta ukazivali probleme koji proizilaze iz takve procedure, ali bi uvek dobijali negativne odgovore od zatvorske uprave.

“On u ćeliji od osam kvadrata boravi mesecima i uopće ne izlazi. Ne znamo za šta je sposoban i na šta je spreman, a osim toga, uopće nemamo odgovarajuću obuku kako bismo radili sa njim. Uz to prosječna starost zaposlenog u zatvoru iznosi 52 godine”, objašnjavaju iz ove organizacije. Kako zaključuju, svaka procedura premeštanja Igora Srbina predstavlja ozbiljnu opasnost po sve druge službenike koji su izvršili transfer. Pored toga, ugrožena je sigurnost i drugih osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne.

To smo mogli vidjeti i u prilikama kada je Igor Srbin dolazio na suđenja. Čitavi konvoji policijskih vozila koji ga prate do suda, zatvorene ulice, snažne mere sigurnosti, samo su neke od mera koje bi bile primenjivane.

Podsjećanja radi, Norbert Feher je bio u bekstvu nakon što je ubio barmena i stražara u sjevernoj Italiji u aprilu 2017. godine. I pored toga, Feher je u Italiji imao krivični dosije još od 2006. godine. Pobegao je u Španiju, kako se kasnije saznalo, gdje je nastavio svoj krvavi pir, ubivši u Teruelu farmera i dva agenta Civilne garde (španska policija) koji su ga pratili.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen Twitter

YOU MAY LIKE