Chicago
66°
Rain Shower
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 82%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 0
TueWedThu
70/61°F
66/61°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

ŠIŠA PRAUNUKE SVOJIH PRVIH MUŠTERIJA: Žika(70) je poslednji dobitnik najprestižnije nagrade među frizerima Jugoslavije! (FOTO) (VIDEO)

Živojin Žika Gajić (70) iz Kruševca bio je poslednji osvajač najsprestižnije nagrade među frizerima socijalističke Jugoslavije.

Davne 1990, nadmetao se za titulu “Oskar kreativnosti” u motelu “Nais” u Nišu. Ukrstio je makaze sa još 70 vrhunskih frizera SFRJ. Pehar i plaketu doneo je u Kruševac, ali se ispostavilo da je to bilo i poslednje takmičenje u zemlji, koja je već naredne godine prestala da postoji.

Na sreću, to nije bio i moj kraj, jer sam nastavio da šišam, a to činim i danas u 70. godini – kaže legendarni Žika. – Draga mi je to uspomena, možda tu pobedu i najviše pamtim od svih, a bilo ih je mnogo. Nije bila mala stvar da se nad- mećete sa kolegama iz svih bivših jugoslovenskih republika. Velika zemlja, veliko i takmičenje.
Od te godine, majstor Žika dobio je nadimak Oskar, po priznanju koje je osvojio. Do nadimka, kao ni do titule, nije se stizalo lako. Stari jugoslovenski frizeri školovali su se dugo i vrlo ozbiljno.

Godinama su pekli zanat, a salona nije bilo na svakom ćošku. Zbog oštre konkurencije, opstajali su samo najbolji.

Nisam ja izabrao makaze, one su mene izabrale, već u prvim danima kada me posle škole otac odveo kod poznatog kruševačkog frizera majstor Lukića od koga sam učio dve godine – priseća se Gajić. – Potom sam otišao na zanat u Gradski salon. To je bilo društveno preduzeće, gde smo se školovali. Učio sam od 10 majstora. Svi su bili predratni, pravi.

To mi je bila i velika životna škola. Posle tri godine učenja krenuo sam na prvo takmičenje.

Gajić nam kroz osmeh priča da se baš i nije proslavio u tom debitovanju. Zato je, čvrsto rešen da uspe u poslu u koji se zaljubio, krenuo put Beograda kod jednog od najslavnijih frizera Jugoslavije, evropskog vicešampiona Dragana Cvetanovića.

Od majstor Dragana sam učio od 1972. godine i tek posle, čini mi se pet godina, počeo da osvajam medalje – kaže Živojin Gajić. – Učestvovao sam na 18 takmičenja, osvajao prva i druga mesta, jedno peto. Makaze su me vodile od Skoplja, preko Sombora do Sarajeva i Zagreba. Na svakom takmičenju sam se usavršavao. Učio sam i od kolega u Klubu frizera Jugoslavije, Beograda, Niša, u našem društvenom salonu, sve dok ga nisu prodali 2004. godine.
Posle privatizacije, Žika je sa još dvojicom kolega otvorio radnju, a nedavno je prešao u novi prostor, gde radi sam. U novom salonu nije usamljen. Kod Oskara se do- lazi i po novu frizuru, ali i po savet, priču, na kafu i sok, na “čašicu” razgovora. Tu redovno, “na frizuru” svraćaju pro- fesori, naučnici, automehaničari, konobari, šarolik svet koji voli da se druži, pa se desi da ih priča ponese i zaborave da su došli da se podšišaju.
Žika danas šiša i praunučiće svojih prvih mušterija.

Kao mlađi sam radio i složene ženske frizure, doduše i danas to znam, naravno, od šatiranja do lokni, farbanja, mini-vala, ali najviše volim da šišam i muškarce i žene – otkriva nam Žika. – Volim i da podučavam mlađe kolege. Radio sam i praksu, oko šest godina sa učenicima.

Ponosan sam što su postali dobri u svom poslu i što su i sami kasnije osvajali nagrade. Posle 55 godina provedenih u salonu, majstor Žika Gajić ostao je skroman. Mlađe savetuje da na vreme odaberu dobrog mentora.

Ovaj zanat se uči dok si živ, sve vreme dok radiš – priča Žika. – Kad ženi ne stoji lepo haljina, neće da je obuče. S kosom se tako ne može. Glavu ne možeš da ostaviš kod kuće. Zato je dobro podšišana kosa osnov dobre frizure i šišanje zapravo otkriva ko je istinski dobar frizer. To znaju svi koji se bave ovim zanatom.

PROČITAJTE VIŠE:

SLEPA SRPKINJA PREDAJE ENGLESKI JAPANCIMA: Hendikep s kojim živi od rođenja je nije sprečio da ostvari snove! (FOTO)

“SRBIJA JE BOLJA ZA ŽIVOT OD AMERIKE!” Branka i Milan su rođeni u Čikagu ali su nedavno ostavili sve i došli da žive u Beograd! (VIDEO)

DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove – postala majka i glumica (VIDEO)

Izvor: Novosti
Foto: Novosti

YOU MAY LIKE