Chicago
27°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 19mph S
Humidity: 77%
Pressure: 29.83"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/23°F
28/14°F
18/0°F

Published 13:47

By admin

SETIMO SE KOSOVSKIH MUČENIKA: Albanski teroristi oteli i ubili monahe Stefana i Haritona, nikad nisu odgovarali za zločine! (FOTO)

Na Кosovu i Metohiji su juna i jula 1999. godine mučeničkom smrću stradala dva monaha – otac Hariton iz manastira svetih Arhanđela kod Prizrena 15. juna, i otac Stefan iz manastira Budisavci kod Кline 19. jula 1999. godine.

Među stotinu ubijenih Srba posle juna 1999. godine na Кosovu i Metohiji , pred očima međunarodne vojne i civilne misije , su i dva monaha, otac Hariton iz manastira Svetih Arhanđela kod Prizrena i otac Stefan iz manastira Budisavci kod Кline.

Manastir Sveti Arhanđeli / Privatna Arhiva

Monah Hariton, novomučenik kosovski, postradao je od albanskih terorista u Prizrenu 15. juna, a njegovo obezglavljeno telo zakopano je u mestu Tusus na periferiji Prizrena, pronađeno je avgusta 2000. godine.

Haritonovo telo danas počiva u crnorečkoj zemlji svega par metara od njegove nekadašnje kelije kraj manastira Crna Reka. To je i prvi grob u crnorečkom manastiru od njegovog osnivanja. Sa blagoslovom Njagovog Preosveštenstva tadašnjeg Episkopa raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Artemija napisana je i knjiga „Hariton novomučenik crnorečki“ u manastiru Crna Reka 2009. godine.

Manastir Crna Reka / Privatna Arhiva

Detalji oko stradanja oca Haritona u Prizrenu još se neznaju a jedan njegov sabrat iz manastira Sveti Arhanđeli kaže : – Počekavši ga više sati ne bi li se vratio tog 15. juna 1999. godine , predveče čusmo neku „od usta do usta“ priču da je jedan nemački novinar snimio kako ga „rulja čupa iz vozila“, ali do dana današnjeg ta priča je ostala samo na tome.
Jedino što se može na osnovu iskustvenog saživota sa ocem Haritonom pretpostaviti je sledeće:

“Da su mu tražili da im preda manastirski auto on to dobrovoljno po cenu života ne bi dao, a kamo li da mu neko u veru pravoslavnu dira, i još, dokle je god mogao da govori on im je duboko verujem potpuno smireno govorio da oni samo rade svoj posao, duboko žaleći zbog njih što su takvi!”

Manastir Budisavci kod Кline u Metohiji / Privatna Arhiva

O stradanju oca Jeromonah Stefana Puljića (1964 – 1999) iz manastira Budisavci blizu Кline, još se ništa nezna ! Njagovo telo ni posle 15 godina od leta 1999. godine nije pronađeno. Pouzdano se zna da je otet 19. jula 1999.godine . i od tada se ne zna ništa o njemu. Po nepotvrđenim informacijama sa albanske strane on je ubijen, a telo mu je bačeno u napušten bunar i prekriveno lešinama životinja!?

Zna se da su Jeromonaha Stefana, duhovnika sestrinstva Pećke Patrijaršije koji je bio na poslušanju u manastiru Budisavci, Albanci uhvatili između Istoka i Đurakovca kada je išao u prodavnicu u nabavku. Tukli su ga do smrti, a zatim po pričanju bacili u bunar prote Andrije Popovića, mučenika iz II Svetskog rata sa još nekoliko Srba. Njagovo telo još uvek nije pronađeno.

Novomučenik Hariton / Privatna Arhiva

Кosovski novomučenici otac Hariton i otac Stefan su i, nažalost, najbolji svedoci istine srpskog stradanja na ovim prostorima posle nasilnog progona u istoriji najveće seobe sa Кosova i Metohije , više od 250.000 Srba i drugih nealbanaca 1999. godine.

Otac Stefan je u manastir Preobraženja Hristovog u Budisavcima došao 1997. godine nakon upokojenja oca Serafima, dotadašnjeg igumana manastira. Tada je imao 33 godine.

Piše: Zoran Vlašković
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ IZAZVAO POMETNJU: Slikao se pored zastave sa Putinovim likom u Australiji, Novak ponovo na udaru!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!