Chicago
28°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 16°F
Wind: 20mph S
Humidity: 81%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 1
SatSunMon
30/25°F
28/12°F
18/0°F

Published 10:01

By admin

PROPADA SVETINJA U SRCU SRBIJE: Crkva stara 200 godina tone zbog podzemnih voda, meštani u strahu! (FOTO)

I dok se javnost zgražavala nad srušenom pravoslavnom crkvom u Кonjević polju kod Bratunca, u požeškom selu Godovik već decenijama nazad Crkva Svetog proroka Ilije je u lošem stanju. Zbog nezavidnog terena na kom je izgrađena polovinom 19. veka, njeni temelji tonu. Prošarana je brojnim pukotinama, a meštani se ponekad plaše da će se svetinja srušiti pred njihovim očima.

Ako je verovati pričama koje se u ovom kraju prenose sa kolena na koleno, crkva je tada građena zahvaljujući novcu meštana Godivičke parohije na čelu sa lokalnim bogatim trgovcima koji su želeli da izgrade veću i bolju svetinju od one koju su izgradili parohijani iz Užica.

U tome su upeli jer je crkva u Godoviku za oko tri metra viša, ali tlo koje su birali nije bilo baš najpovoljnije.

„Sama pozicija crkve nije baš najsrećnije izabrana, jer se radi o podvodnom području. Došlo je do pucanja, pre svega zapadnog zida koji je u najlošijem stanju što je tokom vremena uslovilo pomeranje zvonika od nekih 20 centimetara od svoje ose. Ono što smo otkrili prilikom istraživanja ove građevine jeste da je brod crkve u dobrom stanju, ali da je zvonik prilično ugrožen. Sam zvonik, iako iz nekih uglova alarmantno deluje, stabilniji je nego što izgleda. Međutim, ukoliko u nekom skorom budućem periodu ne bi došlo do sanacije mogla bi da propadne“, rekao je za RINU arhitekta Bojan Tešić

Dugo je postojala inicijativa za sanaciju i rekonstrukciju ove crkve u selu Godovik, nakon nekoliko meseci pripreme urađen je i projekat, koji je ove godine potpuno kompleterin i čeka svoju realizaciju. Nosilac projekta je Crkvena Opština Godovik. Arhitekta Bojan Tešić, koji je angažovan od strane CO Godovik ističe da je dokumentacija predata Ministarsrtvu kulture i informisanja u nameri da se dobiju sredstva za rekonstrukciju.

„Sam projekat sanacije podrazumeva utezanje temelja ispod zapadnog zida i pravljenje prstena oko cele građevine, kako bi se obezbedio postament objekta. Projekat je urađen uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturnog nasleđa iz Кraljeva, pod vođstvom arhitekte Rajka Čubrića a član tima na izradi projekta i autor konstruktivnog rešenja temelja je profesor Dr Nenad Šekularac sa Arhitektonskig Fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ono što otežava situaciju jeste to što imamo jako oskudnu literaturu kad je u pitanju ova građevina. Uspeli smo da zaključimo da je jedna velika rekonstrukcija urađena neposredno nakon Prvog svetskog rata, kada su postavljene i spomen ploče na zapadnom zidu“, kaže Bojan.

Sanacija i rekonstrukcija Crkve Svetog proroka Ilije biće rađena fazno i iziskuje velika finasijska sredstva. Deo za ove namene već je izdvojen iz budžeta opštine Požega, kao i od donacija privrednika ovog kraja.

„Prva faza sanacije podrazumeva izradu drenaže oko same crkve, kako bi se sanirale posledice postojećih podzemnih voda i kako bi mogli nastaviti sa daljim radovima. U procesu smo finalizacije selekcije izvođača za samu drenažu, nakon toga će uslediti praćenja i analize pomeranja, kao i ostali pripremni radovi“, izjavio je Tešić.

Ceo kompleks Crkve Svetog proroka Ilije zajedno sa Crkvom Svetog Đorđa pod zaštitom je države kao kulturno-istorijsko dobro od velikog značaja.

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: Nije mi to trebalo pred finale, ali nadam se da će biti tu! Mediji su pogrešno protumačili događaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
PATRIJARH PORFIRIJE U NJUJORKU: Obnova izgorelog hrama Svetog Save mora da bude brža i efikasnija!
ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
JOVANA JE IZGUBILA SVE KOJE JE IMALA NA SVETU: Onda je došao bračni par Marić i pružio joj novi život i topli dom!
KAD POLITIKA UMEŠA PRSTE: Nova verzija kultnog crtaća najomraženija animirana serija ikada!