Chicago, IL
36°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 6mph W
Humidity: 62%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
43°F
46°F
48°F
50°F
MonTueWedThuFri
64°F / 54°F
64°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 3 years ago

By Antonije Kovačević

VIDOVDANSKA AKADEMIJA U ČIKAGU: Srpska Narodna Odbrana slavi slavu, gostuje ugledni predavač!

Srpska Narodna Odbrana, jedna od najstarijih i najznačajnijih srpskih organizacija u Americi (osnovana još 1914.godine), proslaviće svoju krsnu slavu, Vidovdan, 27.juna u manastiru Nova Gračanica kraj Čikaga, tradicionalnom Vidovdanskom akademijom, sa početkom u 1h.

Predsednik SNO Dragan Vujošević najavio da će gost na proslavi biti profesor doktor Višeslav Simić, a da će predavanju i skupu prethoditi liturgija u manastirskoj crkvi, koja počinje u 10 časova, a služiće je episkop srednjezapadnoamerički i novogračanički Login.

-Uvaženi profesor će govoriti o značaju Vidovdana i onome što on predstavlja za Srbe od pamtiveka, o Kosovu i Metohiji i odbrani ključnih tekovina srpstva u ova moderna vremena. Pozivam sve Srbe iz Čikaga i okoline, ali i one iz Viskonsina, Indijane, da nam se priključe u proslavi naše slave i najvećeg srpskog praznika, i poslušaju sjajno predavanje profesora Simića, ali i druge zanimljive stvari koje smo pripremili za njih, kaže Vujošević.

TRADICIJA: Vidovdanski sabor će i ovaj put imati zanimljivog gosta

Iako je bilo planirano da na Akademiji govori akademik Matija Bećković, on se ipak neće pojaviti na skupu iz opravdanih razloga, kao i dva ugledna profesora iz Beograda, a sve zbog činjenice da Konzularno odelenje Ambasade SAD u Srbiji zbog pandemije korone već duže vremena ne radi.

-Profesor Simić je dostojna zamena u ovoj situaciji, a oni koji budu došli svakako neće otići razočarani. Imaće prilike da čuju i nastup guslara iz jednog od naših udruženja, kao i našeg sjajnog mladog Radovana Drdića, učenika Svetosavske akademije u Čikagu. koji je pobedio na konkursu SNO za najbolji sastav na temu “Srpska istorija”, o kome su zahvaljujući Vašem tekstu u Serbian Times čuli Srbi širom sveta. Naravno, počasno mesto na Akademiji će pripasti našem vladiki Longinu, a po srpskoj tradiciji spremamo bogatu trpezu i zanimljiv program, dodaje Dragan Vujošević, predsednik Srpske Narodne Odbrane.

SVI SU DOBRODOŠLI: Dragan Vujošević govori na jednom od skupšova SNO

Piše: Antonije Kovačević Foto: SNO

YOU MAY LIKE