Connect with us

Amerika

SERBIAN TIMES NA “ŠERVILSKOJ KOTLIĆIJADI”: Kad Dalmatinci i Bosanci potpale vatru na ognjištu…

Published

on

U nedelju je u Šervilu u Severnoj Indijani, na placu kraj crkve Svetog Đorđa, održana sada već tradicionalna, druga po redu “Kotlićijada”, u organizaciji lokalne srpske zajednice iz nekoliko okolnih mesta.

Od ranog jutra domaćini, ove godine podeljeni u čak 22 ekipe, založili su vatre pod kotlićima, malim i velikim, u kojima se krčkalo svašta ponešto…Od dalmatinskog leša do bosanskog lonca, gulaša i paprikaša spravljenih od svih vrsta mesa, uključujući i bizona(!), preko svadbarskog kupusa do neizbežnog – pasulja!

DA SE ZNA KO SMO I ODAKLE SMO: Meni “Šervilske Kotlićijade 2019”

Meni je u velikoj meri posvedočio i odakle su na ove prostore došli domaćini Kotlićijade, a to su mahom Dalmacija i Dinara, Krajina i Bosna. Kao što red i običaj nalaže u tim krajevima, dok su se specijaliteti krčkali, prvi gosti su posluženi domaćom pršutom i slaninom, čisto kao meze, da nešto legne “za zub”, dok na red ne dođe glavna stvar…

-Razmišljali smo prethodnih godina šta bi mogli da napravimo a da se već ne organizuje među srpskom zajednicom, i došli na ideju da podložimo kotliće… Da smo bili u pravu govori i odziv ljudi, kako prošle tako i ove godine, koji su “Šervilsku Kotlićijadu” odmah prihvatili kao svoju. Sada nam samo ostaje da održavamo vatru i tradiciju,i da se svake godine trudimo da budemo bolji i da nas bude više, kaže Vasil Kolar, biznismen i jedan od idejnih tvoraca manifestacije, inače kapiten ekipe “Gorska garda”.

Među onima koji su išli od jednog do drugog kazana kušajući specijalitete bilo je meštana Šervila, Merivila, Dajera, ali i posetioca iz drugih gradova Indijane, a neki su zapucali iz komšijskog Čikaga da bi uživali u specijalitetima, ali i druženju, koje je, kako organizatori ističu – suština ovog okupljanja.

Goste i domaćine je obišao i blagoslovio protojerej Radovan Jakovljević, starešina crkve Svetog Đorđa.

A kad su kotlići počeli da se prazne, na stolovima se našlo i domaće vino i rakija, koje lokalni domaćini prave u kućnim manufakturama, održavajući tako tradiciju iz starog kraja.

-Mi smo Bosanci, uglavnom iz Banjaluke i Krajine, pa smo odlučili da ove godine skuvamo nešto karakteristično za taj kraj, a to je čorba. Pomešali smo govedinu i svinjetinu i ispalo je dobro. Tako bar kažu gosti, poručuje Siniša Marčetić, kapiten ekipe “Banja Luka”, dok pozira sa svojim “klupskim drugovima”.

Srpska zajednica u Šervilu brojna je i odlično organizovana, a samo u toku ovog proleća i leta organizovali su nekoliko manifestacija – sa najmlađima su obeležili Vrbicu, družili se na “Ice skating party” i Crkvenom kampu, kuvali riblje čorbe na “Fish festu”, imali su Golf turnir, a crkveno-školski odbor priredio je ovog leta za domaćice i Školu spravljanja nafore, svetog hleba, onakvog kakav se služi u crkvama prilikom pričešća.

Tekst&Foto: Antonije Kovačević

Advertisement