Connect with us

Srbija

(VIDEO) ČUDO OD DETETA: Katarini niko ne sme da stane na crtu sa loptom, za njenu veštinu se čulo i u Americi

Published

on

Dok vežba novi trik na svom omiljenom terenu, Katarina sanja da jednog dana zaigra u dresu reprezentacije, ali i da se među medaljama u njenoj vitrini nađe prsten iz NBA- a

Za tinejdžerku Katarinu Knežević (14) iz Beograda i njene trikove sa loptom, šira javnost je prvo čula u Americi, da bi se vest o “čudu od deteta iz Srbije” potom proširila i kod nas.

Na malom košarkaškom terenu u 44. bloku na Novom Beogradu odzvanjaju udarci lopte o beton. Prolaznici se zaustavljaju i u čudu posmatraju njene pokrete. U Katarininim rukama košarkaška lopta deluje laka kao pero.

– Pogledala sam video na Jutjubu kako jedan dečko izvodi trikove i kad sam videla šta sve može da se radi sa košarkaškom loptom, poželela sam to da ponovim i jednostavno počela sam da treniram. Sad mogu da ih izvedem na desetine – ponosno izgovara ona, nastavljajući neverovatnom spretnošću da provlači loptu “kroz noge”.

Vežbala je na istom terenu svaki dan, često do sitnih sati, sve dok nije uspela da ponovi svaki zacrtani trik. Vrlo brzo za talenat ove tinejdžerke pročulo se van granica Srbije, preko okeana.

– Najteži trik je “crazy legs” (lude noge), to je kad lopta vama tri puta prođe kroz noge, a samo je dva puta tapnete. Kad sam stekla dovoljnu veštinu da izvedem i njega, počela sam da se snimam kako izvodim trikove i da kačim klipove na društvene mreže. Nedugo potom kontaktirali su me sa jednog portugalskog sajta, da im dam dozvolu da objave moje snimke, a nekoliko dana kasnije za istu stvar, zvali su me i sa jednog od najpoznatijih američkih sajtova. Bila sam u šoku – iskrena je Katarina.

Katarinin šok delila je i osoba koja ju je najviše podržavala – majka Jelena. Nije verovala da će popularnost njene ćerke za veoma kratko vreme, tako vrtoglavo da poraste.

– Malo pošto su Katarinini snimci objavljeni na američkom sajtu, zvali su nas da nam kažu da se o njoj priča u jednoj popularnoj emisiji u Americi, gde četvoro ljudi komentarišu najzanimljivije klipove te nedelje. Govorili su o njoj kao o „čudu iz Srbije“ koje ima vanvremenski talenat. Nismo mogli da verujemo šta se dešava – priča Jelena.

Nevericu u porodici Knežević podstakla je i činjenica da je Katarina pre samo godinu dana aktivno trenirala fudbal. U staklenoj vitrini u njenoj sobi vise na destine medalja koje je osvojila igrajući u ŽFK „Crvena zvezda“.

– Trenirala sam fudbal pet godina, bila sam kapiten svog tima. Ali u jednom trenutku sam samo shvatila da je košarka ono čime zaista želim da se bavim i u čemu sam dobra. Koliko sam volela košarku pokazuje i to da sam na fudbalske pripreme nosila košarkašku loptu, a posle fudbalskih treninga odlazila da vežbam košarku. Onda sam samo presekla i rekla mami – želim da budem košarkašica – kaže Katarina.

Iznenađena i uplašena zbog nagle promene, Jelena je Katarinu odvela na trening ŽKK „Vizura“, misleći da ispunjava ćerkin trenutni hir.

– Bila je odlična u fudbalu i ništa mi nije nagoveštavalo da će da prestane time da se bavi. Ali, kad smo otišle na košarkaški trening, ona je sa tolikom sigurnošću i spretnošću izvodila poteze, da sam ostala bez teksta. Trener mi je prišao i rekao: „Ako Katarina zaista nikad nije trenirala košarku, onda je ona najveći talenat koji je ušao u ovu salu.“ Eto, tog trena se era fudbala završila i počela je era košarke – uz smeh priča Katarinina majka.

Dok vežba novi trik na svom omiljenom terenu, Katarina sanja da jednog dana zaigra u dresu reprezentacije, ali i da se među medaljama u njenoj vitrini nađe prsten iz NBA- a. Tada je slučajni prolaznici, koji sad zastaju da osmotre šta to ona izvodi ispod koša, neće gledati u čudu.

TEKST: Telegraf FOTO: Instagram/kknezevic4

Advertisement