Chicago, IL
68°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 68°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 47%
Pressure: 29.99"Hg
UV index: 7
4 pm5 pm6 pm7 pm8 pm
68°F
66°F
66°F
64°F
63°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 64°F
73°F / 57°F
75°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 5 years ago

By Sanja Ilić

OBRT U SLUČAJU “NESTALIH BEBA”: Prvi put u Srbiji, dete zvanično izbrisano iz knjige mrtvih i proglašeno živim

Tek rođeni Joca proglašen je mrtvim 1994. godine samo na osnovu sumnjivog obdukcionog nalaza, a njegov navodni nestanak s ovog sveta upisan je u običnu zabelešku u knjizi rođenih

Matična služba u Rumi poništila je 1. oktobra upis zabeleške o smrti Joce Babnika. Ovo je prvi slučaj od početka “bebi-afere” da je dete za koje roditelji veruju da je nestalo iz porodilišta, proglašeno živim! Reč je o dečaku koji je rođen 1994. godine, da bi lekari u porodilištu majku ubrzo obavestili da je dete preminulo.

Budući da je Tužilaštvu u Rumi podnet zahtev za raspisivanje potrage, policija je sada obavezna da traži nestalog Jocu.

Lekar mi je rekao da je mnogo sitan i da mora u inkubator. Dali su mi neku injekciju i ubrzo mi rekli da je beba mrtva

Bebina majka Jelelena

U rešenju opštinske uprave stoji da se “odobrava poništenje pogrešno upisane zabeleške o smrti u matičnoj knjizi rođenih”, jer je smrt Joce Babnika upisana samo na osnovu obdukcionog nalaza iz porodilišta u Rumi. Nije bilo obavezne potvrde o smrti, niti je smrt prethodno upisana u matičnu knjigu umrlih. Dakle, tek rođeni Joca proglašen je mrtvim 1994. godine samo na osnovu sumnjivog obdukcionog nalaza, a njegov navodni nestanak s ovog sveta upisan je u običnu zabelešku u knjizi rođenih.

Kako tvrdi Jocina majka Jelena Kuzmanović, sve ove godine kada se ukuca njegov matični broj vidi se da je dete živo.

– Porodila sam se u devetom mesecu, 11. maja 1994, u porodilištu, u Rumi. Rodila sam dečaka 2,1 kilogram teškog i 49 centimetara dugačkog, koji je odmah zaplakao. Lekar mi je rekao da je mnogo sitan i da mora u inkubator. Dali su mi neku injekciju i ubrzo mi rekli da je beba mrtva – priča Jelena.

Budući da se dete sada pravno smatra živim, podneli smo zahtev tužilaštvu da se raspiše potraga za njim. Ovo nije jedini slučaj u kome nije ispoštovana procedura o prijavi smrti

Bebina majka Jelena

Porodici nisu dali posmrtne ostatke da ih sahrane, a lekar koji joj je vodio trudnoću, kada je video obdukcioni nalaz, po kom je beba imala mnogo anomalija, preporučio je da u narednih pet godina ne rađa decu. Jelena ga nije poslušala, već je zdravu kćerku rodila samo godinu dana kasnije, zdravog sina dve godine kasnije, a 2015. još jednog sina. Krivičnu prijavu protiv doktora koji ju je porađao podnela je 2014, ali je tužilaštvo odbacilo.

– Budući da se dete sada pravno smatra živim, podneli smo zahtev tužilaštvu da se raspiše potraga za njim. Ovo nije jedini slučaj u kome nije ispoštovana procedura o prijavi smrti – objašnjava Milena Janković, advokat Roditelja nestalih beba Vojvodine.

Iz dokumenata koje je majka pronašla, vidi se da je dete navodno dva puta obdukovano, na dva dokumenta pišu različiti datumi smrti… Našla je i potvrdu da su ona i beba hitno prebačene u bolnicu u Sremskoj Mitrovici, a da uopšte nije napuštala porodilište u Rumi.

TEKST: Večernje novosti FOTO: pajuboyoung /Pixabay

YOU MAY LIKE