Chicago
79°
Sunny
6:46 am6:34 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 60%
Pressure: 30.19"Hg
UV index: 5
SunMonTue
79/61°F
81/63°F
81/68°F

Published 4 years ago

By Antonije Kovačević

SEĆATE LI SE MARIJE IZ “OTPISANIH”: Najlepša srpska glumica dobija svoj Dom kulture

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobija titulu mis fotogeničnosti sveta. Publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji “Povratak Otpisanih”. Sedam godina nakon smrti, po Zlati će biti nazvan Dom kulture u rodnom Svrljigu

U sećanje na Zlatu Petković, čuvenu srpsku glumicu, manekenku i televizijsku voditeljku, u Svrljigu će 3. avgusta biti otkriven spomenik u prisustvu članova njene porodice, prijatelja i saradnika.

Čuvena Marija iz serije “Povratak Otpisanih” napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija.

POVRATAK OTPISANIH: Zlata u kultnoj seriji

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobija titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji “Povratak Otpisanih”. Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima.

Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je i Zlata rođena baš u ovom gradu, a ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala kako je Svrljižanka i kako voli svoj Svrljig.

PORODICA JOJ BILA NA PRVOM MESTU: Zlata Petrović sa sinom

Poznata glumica ima sinove Gvozdena i Andreja, a trideset godina bila je u srećnom i uspešnom braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem. Svoju ljubav prema Svrljigu prenela je i na svoju decu i na supruga koji stalno dolaze u ovaj grad na jugu Srbije. Oni će biti i na otkrivanju spomenika 3. avgusta u centralnom parku u Svrljigu. 

Spomenik u centralnom gradskom parku u Svrljigu izradio je istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković. Inicijativa za podizanje spomenika Zlati Petković krenula je od opštine Svrljig, ali je uz pomoć mnogih prijatelja, naročito gospodina Bate Rašića ovaj spomenik dobio svoje mesto u prelepom parku u centru grada. Izgradnju spomenika finansijski je pomogla i Zlatina porodica.

Nedavno adaptirani Dom Kulture u Svrljigu, dobiće ime – Dom Kulture Zlata Petković. 

– “Već su i osmišljeni prvi dramski programi. Sledeće godine očekujemo da će zaživeti festival malih pozorišnih formi, a vremenom će se forme i proširivati ukoliko mogućnosti dozvole. Prvi selektor biće Irfan Mensur, inače naš kum” – najavio je Sanja Ilić.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE