Connect with us

aktuelno

EKSKLUZIVNO: Evo šta piše u sporazumu koji su potpisali Tramp, Vučić i Hoti! (FOTO,VIDEO)

Published

on

Predsednik SAD Donald Tramp sastao se s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem u Ovalnoj kancelariji, gde je potpisan ekonomski sporazum, a američki predsednik će učestvovati u trilateralnom sastanku. Posle sastanka u Beloj kući, i Vučić i Hoti bi trebalo pojedinačno da se sastanu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, preneo je ranije danas Glas Amerike.

Kako piše Njujork Tajms, Donald Tramp je ocenio potpisivanje sporazuma kao “istorijsko”.

“Istinski, ovo je istorijski. Unapred se radujem što ću posetiti obe zemlje u ne tako dalekoj budućnosti”, piše Njujork Tajms.

Džud Dir, portparol Bele kuće, piše na Tviteru da je Tramp objavio da su se Srbija i Kosovo saglasili o ekonomskoj normalizaciji.

On je potpisani sporazum nazvao “istorijskim”.

“Još jedan istorijski sporazum koji je ovaj predsednik (Tramp) postigao da svet učini mirnijim, prosperitetnijim mestom”, napisao je portparol Bele kuće na Tviteru.

Američki predsednik Donald Tramp takođe je čestitao liderima Srbije i Kosova na postignutom sporazumu.

Vučić zahvalio Trampu, poručio na Instagramu da je sastanak bio odličan

Vučić je, nakon potpisivanja sporazuma, zahvalio Trampu na velikom poslu koji je urađen i što se uključio u nešto u šta želi da se uključi malo ljudi.

“Odličan sastanak sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnoj sobi”, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu.

Objavljen navodni tekst sporazuma!

Prema navodnom tekstu sporazuma objavljenom na Tviteru, Srbija i Kosovo dogovorili su brojne zajedničke infrastrukturne projekte, saradnju u sektoru energetike, kao i obustavu uvođenja 5G mreže od strane “nepouzdanih” kompanija, čime se verovatno misli na kineski Huawei koji je zabranjen u SAD. Takođe, Srbija je prihvatila da označi Hezbolah kao terorističku organizaciju, kao i na to da Izrael prizna nezavisnost Kosova.

Priština će prema potpisanom sporazumu pristupiti inicijativi Mini šengen, bez odlaganja će početi izgradnja mreža novih puteva i pruga koje će bolje povezati region, a u Beogradu će biti otvorena kancelarija Američkog fonda za razvoj.

U sporazumu se, prema tim navodima, nalaze i brojna rešenja, poput priznavanja sertifikata, ukidanja mogućnosti uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, ukidanje dosadašnje kolone kamiona i vozila na administrativnim prelazima i olakšava se građanima slobodno kretanje, priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata.

Vučić: Potpisan bilateralan sporazum sa SAD, nema “tačke 10”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon potpisivanja sporazuma u Beloj kući da je zadovoljan dogovorenim, i napomenuo da je u pitanju bilateralan sporazum sa SAD-om, a ne trilateralan i sa Prištinom.

Predsednik Srbije je ponovio da nema “tačke 10” u sporazumu, ali da je, između ostalog, dogovoreno otvaranje kancelarije Fonda za razvoj SAD u Beogradu, takozvani “mini Šengen”, kao i studija izvodljivosti o Gazivodama.

Tramp spomenuo Đokovića

Američki predsednik Donald Tramp konstatovao je da Srbija ima veoma dobrog tenisera koji sada igra na US Openu, na šta mu je Vučić odgovorio – najboljeg na svetu.

Đoković je veliki igrač, rekao je Tramp.

Imamo i veoma dobre NBA igrače, dodao je Vučić.

Hoti: Veliki korak ka ekonomskoj normalizaciji i priznanju

I kosovski premijer Avdulah Hoti pridružio se čestitkama na postignutom sporazumu. “Ovo je veliki korak ka ekonomskoj normalizaciji i međusobnom priznanju”, rekao je Hoti.

Vučić i Hoti kod Trampa

Ovako je izgledala ceremonija potpisivanja ekonomskih sporazuma između Beograd i Prištine, javlja Džef Meson, izveštač iz Bele kuće.

“Poslednja provera pred potpisivanje”

Na Instagramu Budućnost Srbije objavljena fotografija, uz poruku “Poslednja provera pred potpisivanje”, na kojoj su predsednik Srbije Aleksadar Vučić, ministar ekonomije Siniša Mali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

View this post on Instagram

Poslednja provera pred potpisivanje.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Tramp: Srbija navela da će premestiti ambasadu u Jerusalim

Srbija kaže da će premestiti svoju ambasadu u Izraelu – u Jerusalim, Kosovo da će priznati Izrael, kao deo pregovora uz posredovanje SAD, izjavio je američki predsednik Donald Tramp, prenosi AP.

Neće biti uživo prenosa ceremonije potpisivanja, Haradinaj odbacio sporazum

Potpisivanje sporazuma u Ovalnom kabinetu neće biti uživo prenošeo.

Prethodno je delegacija Kosova kasnila u polasku na sastanak u Beloj kući na susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pošto se sporazumu sa Srbijom protivila Alijansa za budućnost Kosova i njeni članovi odbili su da idu na sastanak, javlja portal insajderi.com.

Oni prenose pisanje kosovskog analitičara Imera Muškolaja na Fejsbuku, koji u Vašingtonu prati razvoj događaja.

“Odlazak kosovske delegacije u Belu kuću se odlaže. Deo ABK protivi se sporazumu i odbija da ide”, napisao je Muškolaj na Fejsbuku.

Stranka koju predvodi Ramuš Haradinaj protivi se sporazumu kojem je jezero Gazivode jedna od tačaka.

Haradinaj je danas pozvao premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ako taj tekst uključuje i pitanje jezera Gazivode, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju.

Haradinaj je, prenosi agencija telegrafi.com, rekao da ako sporazum bude potpisan danas i ako u njemu bude pitanje jezera Gazivode, on i njegova stranka koja je deo vladajuće koalicije – necće ga podržati.

Izvor: N1, Nova.rs, Mediji
Foto: Printscreen Twitter @jeffmason1

Advertisement