Connect with us

aktuelno

AMFILOHIJE SAHRANJEN U PODGORICI: Patrijarh Irinej služio liturgiju i opelo, hiljade ljudi odale počast (FOTO, VIDEO)

Published

on

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sahranjen je danas u kripti Sabornog hrama u Podgorici, a liturgiju povodom njegove smrti, koja je počela u 9 sati, služio je Patrijarh srpski Irinej u prisustvu velikog broja građana i ličnosti iz javnog života, koji su se okupili i ispred hrama.

Sahrani su prisustvovali mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić, i predsednici Opštine Budva i Kotor, Marko Carević i Vladimir Jokić, predsednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović.

Došli su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik republike Spske Milorad Dodik.

Nadležni i Mitropolija SPC, pozvali su na poštovanje mera Nacionalnog koordinacionog tima, što nije bio slučaj prethodna dva dana kada su epidemiološke mere masovno kršene.

Međutim, i tokom ovog masovnog okupljanja nije bilo značajnog pridržavanja protivepidemijskih mera.

„Svesni celokupne zdravstvene situacije, ali i ogromnog poštovanja koje uživa mitropolit Amfilohije, apelujemo na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju svih propisanih zdravstvenih mjera, ponašajući se po onoj mudrosti Marka Miljanova, junaštvom braneći sebe od drugih, a čojstvom braneći i čuvajući druge od sebe“, poručili su iz MCP.

Podsetimo, iz Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) kazali su ranije da će Amfilohije, po svojoj želji biti sahranjen u kripti Sabornog hrama u Podgorici u grobu koji je pripremljen za njegovog života.

Iz MCP su rekli da će danas u svim gradovima i manastirima gđe je to moguće biti služena Sveta zaupokojena Liturgija u devet sati, nakon koje će biti održan pomen Amfilohiju, kako bi svi koji su u nemogućnosti da fizički prisustvuju i na taj način uzeli molitvenog učešća u opelu i sahrani mitropolita.

Irinej: Amfilohije bio pokretač svih obnova u Crnoj Gori

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej rekao je danas da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije „odbranio svetinje“ i bio „pokretač duhovnih i svih obnova u Crnoj Gori“.

On je ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici posle opela rekao da Amfilohije pripada „plejadi vrhunskih bogoslova našeg doba“.

Patrijarh je rekao da je mitropolita pri dolasku na dužnost dočekao narod otuđen od vere, prazni manastiri, a da je „uz pomoć Božju krčio korov na njivi Gospodnjoj, obnavljajući ono što je napušteno“.

On je rekao da smrt Amfilohija ostavlja veliku prazninu u životU SPC, posebno u rešenju njenih problema.

„Otišao u trenutku kada je najpotrebniji crkvi i narodu“.

Istakao je da je Amfilohije „nosio u srcu i kao amanet ostavio ljubav prema Kosovu i Metohiji“ i da se obnovi Njegoševa kapela na Lovćenu gde je sada državni mauzolej.

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Facebook @Boris Malagurski

Advertisement