Chicago
75°
Partly Cloudy
6:37 am6:48 pm CDT
Feels like: 75°F
Wind: 7mph E
Humidity: 65%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 3
SatSunMon
75/59°F
72/63°F
70/61°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

SAD UVODE SANKCIJE KOSOVU: Otkazali im učešće na vojnoj vežbi i zabranili posete prištinskih zvaničnika!

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća tzv. Kosova u vežbi “Defender Evropa 2023”, prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da deeskalira situaciju na severu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade tzv. Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

-Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći – rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za tzv. Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

-Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu – navodi.

SAD su kritikovale Vladu tzv. Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

-Zatražili smo od kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odmah preduzme korake za smirivanje situacije na severu. On nije odgovorio na ove zahteve. Zato razmatramo šta će biti naše sledeće akcije – rekao je američki ambasador.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da Vlada tzv. Kosova nije koordinisala sa Vašingtonom za akcije preduzete u petak.

Tog dana novi albanski gradonačelnici opština na severu Kosova ušli su, uz pomoć kosovske policije, u zgrade opština.

-Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno uticala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – naglasio je američki ambasador.

Hovenijer je citirao američkog državnog sekretara Blinkena kada je rekao da nedavne odluke kosovske vlade utiču na odnose dve zemlje.

-Danas nije bilo aktivnosti za Defender Europe ’23 i neće je biti. Za Kosovo su te vežbe završene – naveo je on.

Kako se nezvanično saznaje, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer ranije je izjavio da SAD imaju dva zahteva od tzv. Vlade Kosova – da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

“Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa nepriznatim zemljama, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”, rekao je Hovenijer.

PROČITAJTE VIŠE:

ISPOVEST PRETUČENOG SRBINA IZ ZVEČANA: Jedva sam se izvukao iz njihovih kandži, prskali su mi suzavac u lice! (VIDEO)

KOSOVSKA POLICIJA SE POVLAČI IZ ZVEČANA? Građani se okupljaju od ranog jutra, Vučić se sastao sa zapadnim ambasadorima!

DIVLJAŠTVO U ORAHOVCU: Zbog izjave na Rolan Garosu vandali uništili mural Đokovića na KiM! (FOTO)

Izvor: Kurir / Kurir
Foto: Printscreen Instagram

YOU MAY LIKE