Chicago
72°
Partly Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 11mph NE
Humidity: 75%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 1
TueWedThu
72/63°F
66/63°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

“NISMO VIŠE SIROTINJA”: Reči malog Marka (7) odzvanjaju Srbijom, njegov brat Nikola (2) dobio krevet, a porodica Cvetković novi dom! (FOTO)

„Imao sam vere u vas! Posle manje od dva meseca Srbi za Srbe su nam završili kuću. Sve je odrađeno veoma profesionalno” – radosno je istakao Ivica Cvetković, čija životna priča i rečenica „ceo život sam bio sirotinja” nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Dugo su se Ivica i supruga Marija mučili da reše stambeno pitanje. Sakupljali su materijale na otpadima i, koristeći sve ono što drugima nije trebalo, gradili kuću deo po deo. Šarenim pločicama i svojom kreativnošću uneli su bar malo boje u život svojih sinova Miloša (8), Marka (7), Jovana (5) i Nikole (2).

„Imala je naša kućica dušu, ali nisu ono bili uslove za odrastanje dece. Sve je bilo sklepano. Sada mnogo lepo izgleda. Presrećni smo jer ja, koliko god se mučio, ne bih ceo život mogao ovo ovako da odradim” – dodao je vredni Ivica.

Deca su, malo je reći, presrećna. Mali Nidža je do sada spavao u raspadnutom krevecu za koji su prikovali paletu kako ne bi ispao, a sada ima svoj krevet. Koristili su stari tablet koji im je otac našao u smeću i popravio, a sada imaju novi laptop. Nisu imali gde da uče, a sada svako ima svoj kutak.

„Hvala što ste nam odradili kuću. Sad nam je mnogo lepše, jedva čekam da mi dođu drugari!” – rekao je mali Marko koji nam se u prvoj poseti požalio da voli da mu drugari dođu, ali da ne dolaze.

I možda je to upravo najlepši momenat ove akcije. Nekoliko dana nakon naše završne posete i useljenja, Cvetkovići su nam poslali fotografiju sa drugarima koji su im došli u velikom broju!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe uložila je u ovaj projekat 4.299.032 dinara. U potpunosti su odrađene prostorije u prizemlju kuće, kupatilo, kuhinja, rekonstrukcija krova, izolacija, oluci, staza oko kuće, odžak, elektro i vodovodne instalacije, sistem etažnog grejanja. Na spratu je urađena jedna dečija soba, a ostatak će porodica vremenom sređivati. Pored završetka i adaptacije kuće, obezbeđeno je i pokućstvo (ugaona garnitura, dva kreveta na sprat sa dušecima, trpezarijski sto sa šest stolica, tri ormara, dva radna stola sa dve stolice, frižider, veš mašina i električni šporet), a stolariju je donirala firma Alu tim 012.

Mnogo je ljudi koji su se svojim donacijama ugradili u ovu prelepu kuću i time omogućili novi početak za Cvetkoviće, pa nećemo nikoga ponaosob izdvajati. Mnogi su pomogli i direktno porodici robnim i novčanim donacijama.

Podsećamo da Cvetkovići žive u selu Trnovče kod Velike Plane, a više o njima može se saznati u izveštaju iz prve posete. Osim dece, brinu i o dedi Ljubiši koji je, pored psihičkih problema, ostao bez noge i babi Ljiljani koja nakon četiri operacije stomaka, raka grla i vađenja glasnih žica ne može više da govori. I Ivica u poslednje vreme ima zdravstvene probleme, ali to ga ne sprečava da radi u privatnom komunalnom preduzeću, da nadniči i da se hrabro bori za svoju porodicu.

„Sada ću moći mirnije da spavam, nemam više nikakve izdatke za kuću. Imamo gde da organizujemo slavu i rođendane. Supruga je najzadovoljnija kupatilom, možemo na miru da se tuširamo. Ranije smo se bojali da se ne desi nešto zbog loše urađenih instalacija” – rekao je na kraju Ivica.

Porodica Cvetković jedna je od više od 200 porodica za koje smo pokrenuli akcije pomoći u ovoj godini. Pozivamo sve dobre ljude širom sveta da nastave s pružanjem konkretne podrške!

PROČITAJTE VIŠE:

ČUVARI SRPSKOG NASLEĐA: Poslednji manastir u istočnom Kosmetu pazi malo, ali živopisno bratstvo! (FOTO)

RODNO SELO SE SEĆA: Oslikava se mural za za Kristinu, Milana i Dalibora, žrtve masovnog ubistva! (FOTO, VIDEO)

MLADI SRPSKI RVAČI DOMINIRALI U HRVATSKOJ: Osvojili 16 medalja u Poreču, čak 8 zlatnih!

Izvor: Srbi za Srbe
Foto: Srbi za Srbe

YOU MAY LIKE