Chicago
36°
Ведро
6:56 am4:21 pm CST
Осећај: 28°F
Ветар: 10mph SW
Влажност: 74%
Притисак: 29.94"Hg
УВ индекс: 0
ЧетПетСуб
50/39°F
43/39°F
45/37°F

Published 2 godine ranije

By admin

SAD JE STVARNO MRTVA: Srbi naslutili smrt Medlin Olbrajt!

Medlin Jana Korbel Olbrajt, prva žena državni sekretar Sjedinjenih Država preminula je danas u 84.godini, javljaju američki mediji. Olbrajtova se kao devojka doselila iz tada ratom razorene Čehoslovačke. Kasnije će postati “lice američke spoljne politike”, a za neke politička i feministička ikona, prenosi USA tudej.

U Srbiji će ostati upamćena kao jedna od glavnih zagovornica NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Nedavno se na mrežama delila lažna vest o smrti bivše državne sekretarke koja je ubrzo demantovana, međutim ovog puta potvrdu o smrti Olbrajtove, koja je bolovala od kancera, dala je njena porodica u izjavi objavljenoj na Tviteru.

„Slomljenih srca saopštavamo da je Dr. Medlin Olbrajt, 64. državni sekretar SAD i prva žena na toj poziciji, preminula ranije danas. Uzrok je bio rak. Bila je okružena porodicom i prijateljima. Izgubili smo voljenu majku, baku, sestru, tetku, i prijateljicu“, pišu u saopštenju članovi njene porodice.

Medlin Olbrajt je rođena 15. maja 1937. godine u Pragu, u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Bila je državni sekretar SAD od 1997. do 2001. za vreme predsednika Bila Klintona. Kako piše USA tudej, “zalagala se za širenje NATO-a na istok u bivši sovjetski blok i pomogla je u vođenju kampanje NATO bombardovanja Srbije 1999. kako bi se zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu”. Prethodno je služila kao američka ambasador pri Ujedinjenim nacijama od 1993. do 1997.

Zalagala se za bombardovanje Srbije. Srbe je povremeno nazivala „odvratnim“, ali i „izvanrednim narodom sa značajnom istorijom“. Jednog Srbina je ipak posebno cenila. Milorad Dodik, aktuelni srpski član Predsedništva BiH, lider SNSD, došao je na vlast uz svesrdnu pomoć tadašnjeg Vašingtona 1998., a Olbrajtova ga je zvala „daškom svežeg vetra na Balkanu“.

Olbrajtova je preminula na datum kada je doneta odluka o bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Clinton Foundation

YOU MAY LIKE