Connect with us

Amerika

RUSKI RULET SA KORONOM: Domovi za stare u SAD prinuđeni da primaju zaražene od Covid 19!

Published

on

U američkim državama Kaliforniji, Nju Džersiju i Njujorku pacijente obolele od Covid 19 iz bolnica šalju u staračke domove. Stanovnici i radnici u ovim ustanovama strahuju da se tom politikom rizikuju životi.

Nil Nibur živi u staračkom domu oko godinu dana, otkad je imao tešku upalu pluća. Sada, ovaj 80-godišnji muškarac ne mora da brine samo o svom zdravlju već i o susedima iz mesta Pokipsi, Nju Džersi, odakle su u njegov dom iz bolnice nedavno stigla četiri nova pacijenta zaražena korona virusom.

Oni su primljeni iz jednog razloga, prema rečima osoblja Doma za stare: Državne smernice kaže da starački domovi ne mogu odbiti da primaju pacijente iz bolnica samo zato što imaju koronavirus.

“Ne volim da oni igraju rusku rulet sa svojim životom“, kažegospodin Nibur, koji je priključen na aparate za kiseonik. „To nas dovodi u opasnost. Imam 80 godina i već sam bolestan. Svi ovde imaju dijagnozu. “

Bolest izazvana virusom do sada je u SAD usmrtila više od 10.500 stanovnika i osoblja u staračkim domovima i ustanovama za dugotrajno negu širom zemlje, prema analizi Njujork Tajmsa. To je skoro četvrtina smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama od pandemije.

U subotu, njujorški guverner Endrju M. Cuomo opisao je staračke domove kao mesta “dobra za pohranjivanje virusa.”

Države se sve više okreću staračkim domovima kako bi ublažile teret bolnica i prihvatile pacijente obolele od Covid-19 koji su dovoljno stabilni da bi bili pušteni na slobodu. Iako za sada nema dokaza da je ta praksa uticala da se infekcije šire u staračkim domovima, mnogi strahuju da je to samo pitanje vremena. Jedna od tužbi u Nju Džersiju navodi da je radnika zarazio pacijent oboleo od Covid-19, koji je ponovo primljen iz bolnice.

U epicentru epidemije, Njujork je prošlog meseca doneo strogo novo pravilo: Starački domovi moraju ponovo prihvatiti stanovnike koji su poslati u bolnice sa koronavirusom i prihvatiti nove pacijente sve dok se smatraju „medicinski stabilnim“. Kalifornija i Nju Džersi su takođe rekli da bi domovi za negu starih trebalo da uzimaju takve pacijente. Domovima je dozvoljeno da odbiju pacijente ako tvrde da se ne mogu brinuti o njima bezbedno – ali administratori kažu da se brinu da bi odbijanje pacijenata moglo izazvati regulatorni nadzor, što bi moglo rezultirati gubitkom prihoda.

Izvor: The New York Times Foto: Youtube

Advertisement