Connect with us

aktuelno

RUSI ZAUZELI HERSON, MARIUPOLJ POD OPSADOM: Lavrov upozorio da ‘Treći svetski rat znači nuklearni rat’! (VIDEO)

Published

on

Ukrajinski zvaničnici potvrdili su noćas rusko zauzimanje Hersona, na jugu zemlje, i to je najveći grad koji su oružane snage Rusije zauzele od početka invazije koja je počela 24. februara.

Jedan stanovnik Hersona kaže da je otvorio volonterski centar za pomoć ljudima u hrani, vodi i lekovima, pošto je grad pao pod rusku kontrolu.

Govoreći u programu BBC-ja, on je rekao da zalihe hrane nisu dovolje i da ima mnogo ranjenih civila koje treba izvesti iz grada na lečenje.

Kaže da Rusi “ne dozvoljavaju Crvenom krstu da donese lekove i kola hitne pomoći kako bi pomogli ljudima”, dok Moskva tvrdi da je dostavljeno 20 tona humanitarne pomići.

Video snimci koje su snimili građani Hersona na jugu Ukrajine prikazuje ruske trupe kako patroliraju ulicama grada, piše Gardijan.

Južna ukrajinska luka Mariupolj opkoljena je ruskim trupama, izjavio je u četvrtak savetnik ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

Gradsko veće Mariupolja je saopštilo da je Rusija stalno granatira ključnu infrastrukturu, ostavljajući grad bez vode, grejanja ili struje.

“Oni sprečavaju dostavljanje hrane, stavljaju nas pod blokadu, kao u starom Lenjingradu”, navodi se u saopštenju Saveta, prenela je agencija Rojters.

“Namerno, već sedam dana uništavaju infrastrukturu, Nemamo ni svetla, ni vode, a ni grejanje”, dodaje se. U saopštenju se ističe da ih Rusi uništavaju kao naciju i da je “ovo genocid nad ukrajinskim narodom”.

Stanovnici ključne crnomorske luke u Odesi su pojačali pripreme za odbranu od potencijalnog ruskog amfibijskog iskrcavanja, usred uočavanja konvoja ruskih ratnih brodova i upozorenja SAD da bi iskrcavanje u Odesu moglo da se dogodi u četvrtak.

Stanovnici grada izvestili su u četvrtak o značajnom porastu ruskih vazdušnih napada u sredu pošto su se pojavile slike plaža u blizini grada na koje su postavljene mine.

“Odbrambene linije Ukrajine odolevaju ruskim napadima”, rekao je u novom video-snimku ukrajinski predsednik Vldimir Zelenski, a prenosi BBC.

On je istakao da tokom noći nije bilo predaha od ruskog raketiranja. Zelenski je ocenio da promena taktike Rusije i, kako kaže, “granatiranje civila u gradovima” dokazuje koliko je Ukrajina bila uspešna u odupiranju prvobitnom planu Moskve da kopnenim napadom odnese brzu pobedu.

“Nemamo šta da izgubimo osim slobode”, poručio je Zelenski zahvaljujući se saveznicima Ukrajine na pomoći u naoružanju.

Zamenica ukrajinskog premijera Olha Stefanjišina kaže da je NATO delimično odgovoran za smrt civila u zemlji odbijanjem da uspostavi zonu zabrane letova iznad Ukrajine, prenosi BBC.

“Nehumano je kada znate da će civilno stanovništvo i deca biti ubijeni ako se ne donese ova odluka. Krv tih civila – uključujući majku i oca dvoje dece koja su juče rođena, a danas izgubila roditelje u granatiranju – nije samo na ruskim rukama.

Zamenica ukrajinskog premijera se izvinila što nije bila diplomaatski nastrojena priliko izjave, ali je istakla da je govorila dok je „sedela u skloništu”.

Članice NATO-a odbile su da uspostave zonu zabrane letova jer su zabrinute da bi to moglo da podstakne sukob stavljanjem zapadnih snaga u direktnu borbu sa ruskim vazdušnim snagama.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održava konferenciju za štampu u Mosvki.

On je rekao da američki predsednik Džo Bajden poručio da je jedina alternativa sankcijama Treći svetski rat, pa je na to dodao da bi “treći svetski rat mogao da bude samo nuklearni rat”.

Istakao je da je to u glavama zapadnih političara, ali da nije u glavama ruskog naroda.

Lavrov je takođe potvrdio da će se pregovori ukrajinske i ruske delegacije održati u toku dana.

Kako prenosi ruska Gazeta, pregovori će se održati kako je planirano, nedaleko od poljsko-ukrajinske granice, ali na području između gradova Grodno i Brest.

Vladimir Medinski, šef ruske pregovaračke delegacije, saopštio je da će pregovori da će pregovri početi u 13 časova po centralnoevropskom vremenu, prenosi Komersant.

Prema podacima UN više od milion ljudi je napustilo Ukrajinu od početka rata u četvrtak, 24. februara.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mediji
Foto: Printscreen Twitter @LouisJMarinelli

Advertisement