Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 2 years ago

By admin

RUSI UDARILI NA RUTE NATO ORUŽJA: Krstareće rakete pogodile tunel koji spaja Slovačku i Ukrajinu! (VIDEO)

Ruska vojska napala je u noći između srede i četvrtka Beskidski tunel, važno železničko čvorište u Lavovskoj oblasti, koji se nalazi na samoj granici između Slovačke i Ukrajine. Rusija je krstarećim raketama tipa kalibr, lansiranim sa brodova u Crnom moru, napala i pogodila cilj koji je tek nedavno dobio stratešku važnost.

Beskidski tunel prolazi kroz Karpate i predstavlja jednu od najznačanijih ruta za transport naoružanja i vojne opreme iz zemalja članica NATO u Ukrajinu.

Upravo preko ovog tunela su u Ukrajinu stigli PVO sistemi, samohodne haubice, borbena vozila i drugo naoružanje koje su Kijevu donirale Češka, Slovačka i Italija, i upravo su preko ovog tunela ulazile u tu zemlju.

Prema nezvaničnim informacijama tunel je oštećen, ali ne i uništen.

Od početka ruske invazije 24. februara, Beskidski tunel nijednom nije bio meta napada.

Dok se rusko ministarstvo odbrane do sada nije oglasilo o ovom napadu, ukrajinska strana je kratko prokomentarisala da se radi o udaru na linije snabdevanja.

“Cilj pokušaja je bilo remećenje železničke komunikacije i zaustavljanje isporuke goriva i oružja od naših saveznika”, izjavio je Anton Geraščenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Beskidski tunel izgrađen je u Karpatskim planinama, a njegova ukupna dužina je dva kilometra, što ga čini najvećim tunelom izgrađenim u Ukrajini u poslednje tri decenije. Beskidi je takođe jedini železnički tunel koji prolazi kroz Karpate, a o njegovom značaju govori i činjenica da je kroz njega pre ruske invazije prolazilo oko 60 odsto trgovine između Istočne i Zapadne Evrope.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / The Sun, CA Interbudmontazh

YOU MAY LIKE