Connect with us

aktuelno

RUSI TESTIRALI RAZORNO ORUŽJE: Hipersonična raketa ‘Cirkon’ uspešno pogodila cilj udaljen 1.000km! (VIDEO)

Published

on

Rusija je uspešno testirala hipersoničnu krstareću raketu Cirkon koja je pogodila cilj na udaljenosti od oko 1.000 kilometara, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Raketa je lansirana sa fregate “Admiral Gorčkov” u Barencovom moru, ka vodama Belog mora na Arktiku, navodi se u saopštenju i dodaje se kako je cilj udaljen hiljadu kilometara “uspešno gađan”, kao i da je proba izvedena u okviru “testiranja novog naoružanja”.

Prva zvanična proba Cirkona izvedena je u oktobru 2020, kada je predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio “veliki događaj”. Putin je opisao Cirkon kao deo nove generacije sistema naoružanja bez premca.

Hipersonične rakete mogu da lete i do devet puta brže od zvuka.

Rusija je i ranije izvodila test lansiranja Cirkona sa ratnih brodova i podmornica, a u poslednje vreme Moskva sve češće organizuje probe modernog naoružanja, čime pokušava da Zapadu demonstrira svoju snagu i napredak u raketnoj tehnologiji.

Prošlog meseca testirana je nova interkontinentalna raketa Sarmat, koja može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i pogodi cilj bilo gde na planeti.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen Twitter @The5HbK

Advertisement