Connect with us

Istorija

ROĐENI I POGINULI NA ISTI DAN: Braća Orelj su imala 20 godina kada su dali živote za otadžbinu!

Published

on

Dva brata, blizanci Goran i Zoran Orelj iz Inđije položili su svoje živote u sumanutom ratnom vihoru devedesetih. Te 1994. imali su tek 20 godina, a priča o njima ostaje kao nauk svima nama da rat i krvoproliće može doneti samo i isključivo nesreću.

Blizanci Goran i Zoran rođeni su 1974. godine u Slavonskom Brodu. Rat u Hrvatskoj, dočekao ih je u srednjoj školi, tačnije završili su treću godinu. Slavonski Brod je većinski bio nastanjen Hrvatima, pa su Goran i Zoran, morali da pobegnu u Inđiju, gde su završili četvrtu godinu.

Nakon srednje škole, služili su kao artiljerci vojni rok u Somboru i Prištini. Zbog izuzetne spretnosti i obučenosti, iz Vojske Jugoslavije prelaze u Srpsku Vojsku Krajine, gde su obučavali starije borce kako da rukuju minobacačima.

Nakon uspešno obavljenog zadatka, komanda brigade ih šalje u Banja Luku na doškolovanje za oficire.

Pred sam kraj njihovog školovanja, počela je ofanziva Petog muslimanskog korpusa Armije BiH na Bihaćkom ratištu i ceo školski centar tamo je upućen, kako bi se zaustavilo napredovanje muslimanske vojske.

U ratnu zonu, otišli su 29. oktobra 1994. godine i toga dana položili svoje mlade živote za Republiku Srpsku. Rođeni su zajedno, odrastali zajedno i poginuli zajedno! Jedan pored drugog.

Bilo im je samo dvadeset godina.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Mitrovica.info
Foto: Printscreen Instagram @otacastvo

Advertisement