Chicago
45°
Магла
6:58 am4:20 pm CST
Осећај: 41°F
Ветар: 6mph NE
Влажност: 84%
Притисак: 29.89"Hg
УВ индекс: 0
СубНедПон
43/39°F
41/32°F
43/34°F

Published 1 godina ranije

By admin

NAPRAVIO ŠLJIVIK ZA PONOS: Mladen živi u Londonu, a u rodnom selu proizvodi najčuveniju srpsku rakiju! (FOTO)

Pre nekoliko decenija napustio je svoj zavičaj, ali opet se vratio rodnom selu. Mladen Jovašević živi u Londonu, ali je odlučio da ne zapostavi imanje u Prijevoru kod Čačka. Podigao je zasade čuvene šljive ranke i proizvodi ono po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat i čuven u čitavom svetu – rakiju šljivovicu, koja je čak nominovana i za UNESКO listu.

„Detinjstvo sam proveo u podnožju planine Кablar, otišao sam u svet, ali koreni su me uvek vukli nazad. Svuda je lepo, ali gde god se kaže rakija – prva asocijacija je Čačak. To je naš brend i na njemu treba raditi. Nema razloga da naša rakija ne stoji rame uz rame na svim svetskim policama, barovima i hotelima”, rekao je Mladen Jovašević.

Plantaža autohtone sorte ranka prostire se na 15 hektara i broji oko 6.000 stabala. Njagovi šljivici su specifičlni po tome što su u potpunosti organski, sadnice su prikupljane u šumama Кablara i Ovčara, a sve se uzgaja bez pesticida.

Mladen ističe značaj geografskog porekla, a u njegovom degustacionom podrumu, sve je zavičajno, od kablarskog kamena, do bureta stoletnog hrasta u kome odležava „kablarski žubor”.

„Zašto bi išli na stranu, kada sve imamo ovde u krugu od tri kilometra. Naravno, to je ideja, osnovna vodilja da sve napravimo da bude domaće, lokalno, autohtono, zašto bi se stideli i uzimali nešto tuđe, kad imamo sve koje je mnogo kvalitetnije”, zaključuje Mladen.

Iz Instituta za voćarstvo ističu da ova stara autohtona sorta šljive daje dobre proizvode, ali se mora strogo pratiti red u zasadima čuvene ranke, koja je nekada bila na mestu broj jedan.

„Ova sorta je izuzetna sirovina za proizvodnju vrhunskih rakija šljivovica, poslednjih godina je došlo do nekih rezultata zahvaljujući istraživanju u Institutu za voćarstvo i da su ove novije, uslovno rečeno Čačanska lepotica i Čačanska rodna dosta dobri oprašivači ”, pojasnio je dr Nebojša Milošević, Institut za voćarstvo u Čačku.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE