Chicago, IL
79°
Fair
5:26 am8:07 pm CDT
Feels like: 81°F
Wind: 6mph S
Humidity: 60%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 6
12 pm1 pm2 pm3 pm4 pm
79°F
79°F
77°F
77°F
79°F
SunMonTueWedThu
68°F / 57°F
84°F / 63°F
81°F / 61°F
72°F / 57°F
75°F / 59°F

Published 2 years ago

By admin

MARKO JE ČAČAK ZAMENIO AMERIKOM: Pronašao sam bolji život, mogućnosti su veće, ali potrebna je velika žrtva! (FOTO)

Život na obali okeana, džogiranje u ranim jutarnjim satima, odlično plaćen posao, kuća sa bazenom i egzotična putovanja. Ovako bi pojedini opisali ostvaranje “američkog sna”, a mnogi su se iz Srbije i otisnuli na dalek put kako bi taj scenario pretvorili u realnost. Marko Dramićanin jedan je od njih. Pre šest godina napustio je svoj rodni Čačak i zaputio se preko okeana.

“Još od perioda osnovne, a kasnije i srednje škole, imao sam želju da iskusim ‘američki san’. Nakon što mi se 2016. godine ukazala prilika za odlazak tamo, odlučio sam se na taj korak. Nestabilna ekonomska i društvena situacija u zemlji, kao i spora tranzicija u globalne tokove bili su neki od razloga koji su inicirali moj odlazak”, kaže Marko i dodaje da put do lagodnog života u zemlji snova ipak nije posut ružama.

“Postoji velika razlika između kategorija ekranizacije i realnosti. Ono što se predstavlja na tv ekranima iz Hoivuda, deluje lako ostvarivo i dostupno. U stvarnosti, dosta je teže. Za sebe, mogu reci da je ‘bolji zivot’ od onoga koji sam vodio pre. Trenutno radim u kompaniji za finansijsko konsultovanje. Trudim se da puno putujem, kako po Americi, tako i po drugim kontinentima. Nedavno sam bio i u Africi, iz koje nosim fantastične utiske. Sve je to nešto što najverovatnije ne bih mogao sebi da priuštim, da sam ostao da živim u Srbiji”, kaže ovaj Čačanin.

Čak i hiljadama kilometara daleko Marko se susreo, doduše retko, sa predrasudama vezanim za zemlju iz koje dolazi. Кako Srbiju i Srbe vide u tamo nekom dalekom svetu, poprilično je jasno.

“Većina njih i ne zna gde je Srbija i najčešće nas pomešaju sa Sirijom ili Sibirom prema načinu izgovora. Starije generacije koje znaju, uglavnom nas pomenu po Jugoslaviji. Deo populacije koja prati sport, zna nas najviše po tenisu, i Novaku. Nekoliko puta su me pitali za mišljenje o tome da li smo mi kao Srbi ‘bad boys’ jer smo u nekim od holivudskih ostvarenja okarakterisani kao takvi povodom ratova vođenih u bivšoj Jugoslaviji”, priča Marko.

Prilagođavanje američkom sistemu, u njegovom slučaju trajalo je skoro dve godine za koje kaže da su bile i najteže. Bilo je neophodno mnogo odricanja i žrtvovanja.

“Upravo u tom teškom periodu prilagođavanja, rekao bih da se ponekad javi osećaj nostalgije i želja za povratkom, koji ubrzo budu zamenjeni osećajem lične odgovornosti i borbom za svoje ciljeve. Mogao bih reći da se periodično javljaju ti momenti, ali isto tako shvatim da je američko tržište kapitalističko, veoma otvoreno za implementaciju novih ideja i da su daleko veće mogućnosti od nekih koje su se, lično meni, ukazivale u Srbiji”, izjavio je Marko.

Sada mu manje nedostaje sve iz Srbije jer češće dolazi. Međutim ono što mu najviše fali, osim prorodice i prijatelja, svakako je hrana.

“U Americi je jako ubrzan zivot, svakim dolaskom u Srbiju, razlika u vremenskoj dinamici bude sve više osetnija. Mogućnosti za početak kao i za napredovanje su ravnopravne i dostupne svima i ne dodeljuju se nepotistički, ni na sličnim osnovama. Veoma je izvesno iskusiti kulturološki šok pogotovu u velikim gradovima gde se možemo upoznati sa svim nacijama sveta, njihovim kulturama, kuhinjama, što je po mom mišljenju velika prednost multietničkih sredina”, zaključio je ovaj mladić.

Njagova poruka je jasna – ako želite nešto da ostvarite, borite se da uspete. Tada čak ni ostvaranje američkog sna nije daleko.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE