Chicago
70°
Clear
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 70°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 69%
Pressure: 30"Hg
UV index: 0
FriSatSun
79/61°F
73/59°F
75/61°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

RODE PORANILE IZ AFRIKE: Par veličanstvenih ptica stigao u Berane, dočekali ih sneg i mraz! (FOTO, VIDEO)

Jake snežne padavine ovog aprila nisu zaobišle ni sever Crne Gore, a dok meštani i nisu previše iznenađeni jer su se ovakve vremenske neprilike dešavale i ranije, bračni par roda koji je iz toplijih krajeva poranio u Berane ostao je takoreći “u šoku”. Njih je zatekao aprilski sneg, a njihovu reakciju zabeležile su kamere Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).

Društvenim mrežama širi se snimak dve dugonoge ptice koje izgledaju veoma ljutito, pa se urnebesni komentari poput “tako mu i treba kad sluša ženu i porani kod njenih u Berane” samo nižu.

-Rodići u Beranama ne razgovaraju. Posvađali su se. Ona tvrdi da su poranili za Crnu Goru, on, da je zima zakasnila. Čim malo otopli, otopiće se snijeg i njih dvoje će se pomiriti. Pa će ponovo biti golubice moja – sokole moj. Pratite uživo dešavanja u gnijezdu Rodića na početnoj strani našeg sajta czip.me, šaljivo su opisali ovu nesvakidašnju situaciju u Centru za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

Bračni par Rodića na sever Crne Gore stigao je krajem marta, prvo je to učinio mužjak zvani Perko, a za njim je potom stigla i ženka Perka. Skućili su se na banderi u Polimskoj ulici gde dolaze već godinama iz Afrike.

-Po pravili mužjak dolazi pre ženke kako bi sve pripremio. Rode su monogamna vrsta i čitav život provode sa jednim partnerom, pa će tako i pored ove ljutnje jer su došli ranije sigurno nastaviti svoju ljubav. Zanimljivo je da belih roda ima u svim zemljama regiona, a kod nas uprkos iodličnim uslovima nije ih bilo dugo vremena. Tako da na ovaj bračni par svaki put obraduje kad se vrati, dodaju u CZIP.

Par belih ptica na stubu u prometnoj beranskoj ulici prvi put je primećen u proleće 2012. godine. Te godine rode su izlegle tri pilića sa kojim su krajem leta otišle nazad u svoju postojbinu.

POVEZANE TEME:

KORIDA JE STIGLA NA BALKAN: U susednoj zemlji gradi se arena za borbu bikova! (VIDEO)

POLICIJA PRONAŠLA DEVOJČICU (13): Pobegla od kuće da pomogne psu kog su šinteri hteli da odvedu!

NEVEROVATAN PRIZOR: Maša i Ljubica najpitomije medvedice na Balkanu, jedu ljudima iz ruke! (VIDEO)

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)