Connect with us

Srbija

RAŠA POPOV DOBIO ONO ŠTO JE ZASLUŽIO: Spomenik dečjem piscu od šrafova, matica i žica (FOTO)

Published

on

Spomenik će sa kišobranom biti visok oko 2,5 metara i biće postavljen na 12 metara od Ulice kraljice Marije i oko osam metara od zgrade Gradske uprave.

U desnoj ruci kišobran, u levoj knjiga od koje se ne odvaja ni dok hoda, a na glavi šešir. Za dva meseca spomenik Raši Popovu, piscu i TV autoru, biće postavljen u parku koji je po zvezdi dečje emisije „Fore i fazoni” nazvan.

Do tada će sređivanje prostora, započeto krajem decembra prošle godine, između ulica Knez Danilove i Kraljice Marije gde je Popov nekada živeo, biti završeno, kaže Marko Stojčić, gradski urbanista.

− Spomenik će sa kišobranom biti visok oko 2,5 metara i biće postavljen na 12 metara od Ulice kraljice Marije i oko osam metara od zgrade Gradske uprave. Autor spomenika je Boris Deheljan i skulpturu je sačinio od čeličnih matica, šrafova, armature i žica – ističe Stojčić.

Na platou od 2.800 kvadratnih metara biće koloritni zastor od poliuretanskih boja, 25 klupa, žardinijere sa zelenilom, 31 ukrasno stablo, parkiralište za bicikle, đubrijere i nova rasveta od 12 stubova.

Stojčić kaže da je vrednost projekta 25 miliona dinara, a deo sredstava donirala je izraelska kompanija „AFI Europe” i „Šikun i Binui grupa”, koje su na mestu nekadašnje fabrike kotrljajućih ležajeva IKL sagradile stambeno-poslovni kompleks „Central garden”.

U budućem parku Raše Popova, koji je zasad izbetoniran, bio je mini tržni centar do 2017. godine kada je grad odlučio da ga sruši zato što su tu bili objekti sa privremenim dozvolama.

Autor Boris Deheljan kaže da mu je za svaku skulpturu u prirodnoj veličini potrebno između četiri i šest meseci rada.Za spomenik Raši Popovu potrošio je oko 10.000 matica.

IZVOR: Politika/Serbian Times FOTO: Privatna arhiva

Advertisement