Chicago, IL
66°
Sunny
5:25 am8:08 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 10mph NNE
Humidity: 48%
Pressure: 30"Hg
UV index: 8
3 pm4 pm5 pm6 pm7 pm
68°F
66°F
66°F
66°F
64°F
MonTueWedThuFri
84°F / 64°F
84°F / 66°F
75°F / 57°F
77°F / 57°F
70°F / 59°F

Published 4 years ago

By Sanja Ilić

MAJSTOR PATENTIRAO EKOLOŠKI BOJLER: Miroljub konstruisao “srpski lonac” koji jeftinije i brže greje svaki dom

Reč je o patentu koji se nadograđuje na svaki kotao i toplotu koja bi otišla kroz odžak u atmosferu, iskoristim i preusmerim na dogrevanje radijatora, bojlera, veš mašine i ostalog pokućstva”

Mnogi ga poznaju kao dobrog mehaničara, elektroinstalatera ili majstora za mehaniku, ali Miroljubu Petroviću ni jedan zanat ne manjka.

Čovek za koga kažu da ima zlatne ruke u skromnoj radionici od deset kvadrata, sagrađene od cigle i brvana, popravlja sve “od igle do lokomotive”. Novi život daje sitnim kućnim aparatima, ali i velikim moćnim mašinama.

Međutim, ovaj vešti majstor ne samo da servisira već i konstruiše. Ono čime se ovih dana ponosi, to je “Srpski lonac”, patent koji bi se mogao naći u svakom domaćinstvu, i ugrejati mnoge domove.

“Namera mi je bila da na svim uređajima koji greju stambeni prostor , maksimalno iskoristim toplotnu energiju. Reč je o patentu koji se nadograđuje na svaki kotao i toplotu koja bi otišla kroz odžak u atmosferu, iskoristim i preusmerim na dogrevanje radijatora, bojlera, veš mašine i ostalog pokućstva”, kaže za RINU, Miroljub.

Prosečni gubici toplotne energije jednog domaćinstva su oko 60 odsto, odnosno samo 40 procenata je iskorišćeno u samom sistemu, sa “Srpskim loncem” iskorišćenost toplote je znatno veća.

“U ovom ekološkom bojleru ima oko 15 metara cevi kroz koju protiče hadna voda, zagrevanjem tih cevi i toplotom koja prolazi kroz odžak, na termometru se vidi kolika je temperatura vode koja izlazi iz ovog sistema i može da zagreje celo kupatilo “, naglasio je Petrović.

Ovaj patent je jedinstven u svetu, mogao bi se naći u svakom domaćinstvu, i značajno smanjiti nivo zagađenja vazduha, kao i količinu štetnih čestitica, a materijal za njegovu proizvodnju Miroljub je našao kod prvog komšije, na otpadu.

“Za ovaj izum podneo sam zahtev Zavodu za intelektualnu svojinu za zašitutu patenata, koja je u proceduri, malo je sve usporeno zbog vanredne situacije koja nas je zadesila. Ovaj svoj patent bih drage volje poklonio Republici Srbiji, za dobrobit svih građana i nadam se da će “Srpski lonac” naći put ka serijskoj proizvodnji”, rekao je ovaj ivanjički konstruktor.

IZVOR: Rina FOTO: Rina

YOU MAY LIKE