Connect with us

aktuelno

“RAMPE” SE POLAKO DIŽU! Srbi od danas mogu putovati u Španiju, Hrvatsku, Albaniju…

Published

on

Situacija oko država u koje srpski turisti mogu slobodno da uđu i tamo provedu letnji odmor menja se iz dana u dan. Grčka je 1. jula najpre otvorila granice sa Srbijom, pa su već tog dana srpski državljani nagrnuli na destinacije širom te države, a onda se zbog novonastalog rasta broja obolelih u međuvremenu predomislila i spustila rampu.

Dok Crna Gora ostaje najzatvorenija država regiona koja je na ovaj način praktično žrtvovala velike prihode od turizma, Srbima ostaje da se upute u druge države kako bi osetili čari letovanja usred sveopšteg haosa oko korone.

U države koje građani Srbije na današnji dan (za nadalje ne možemo da garantujemo) mogu ući spadaju Hrvatska, Italija, Španija, Turska, Egipat, Bugarska i Albanija.

Hrvatska

Za sve koji vole da leto provedu duž hrvatske obale Jadrana zasad mogu da budu zadovoljni! Hrvatska je postupila u skladu sa preporukama Evropske komisije i od prvog jula otvorila granice za građane EU, dok državljani petnaestak država, među kojima je i Srbija, mogu da uđu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smeštaja i bez obavezne samoizolacije.

Za sve putnike i dalje važi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA i tako najave svoj dolazak radi bržeg prelaska granice i potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze.

Italija

Putnicima iz mnogih država nije dozvoljen ulazak do 14. jula, kada će Italija revidirati tu svoju odluku. Na sreću, ova zabrana ne važi za građane Srbije, koji slobodno mogu da putuju u tu državu na letovanje, bilo da žele na obalu koja izlazi na Jadransko ili Sredozemno more, ili pak na jedno od dva italijanska ostrva.

Dozvole za boravak koje je izdala Italija, a istekle su između 31. januara i 31. jula, smatraju se važećim do 31. avgusta tekuće godine.

Putnici moraju svom prevozniku da dostave popunjenu izjavu i dužni su da se jave Odeljenju za prevenciju u lokalnim zdravstvenim jedinicama u zavisnosti od pokrajine u koju idu.

Putnici koji dolaze na Sardiniju moraju po dolasku da predoče popunjenu izjavu o zdravlju. Obrazac se može dobiti na

Putnici su obavezni da budu pod karantinom u trajanju od 14 dana.

Španija

Državljani Srbije od 4. jula mogu slobodno da putuju u Španiju, što je nedavno potvrđeno u ambasadi te države u Beogradu.

To podrazumeva da za njih neće biti karantina, osim što će putnici koji putuju u tu zemlju avionom ili brodom pre polaska jedino morati da popune formular o javnom zdravlju.

Nakon popunjavanja formulara putnik će primiti QR kod koji je potrebno pokazati prilikom ulaska u Španiju.

Turska

Svi privremeni propisi o ulasku putnika u Tursku tokom pandemije koronavirusa ukinuti su za sve građane 12. juna ove godine.

Putnici i posada aviona podležu medicinskom pregledu.

Egipat

Letovi za Egipat ponovo su pokrenuti 1. jula.

Popunjena “kartica zdravstvene zaštite”(overena zdravstvena knjižica) mora biti pokazana po dolasku. Takođe, inostrani putnici moraju da imaju putno osiguranje za pokriće medicinskih troškova u Egiptu.

Tunis

Tunis dozvoljava ulaz državljanima Srbije, ali samo uz negativan PCR test na Covid19.

Bugarska

Mnogim putnicima iz inostranstva nije dozvoljen ulazak u Bugarsku, ali se ta zabrana, bar za sada, ne odnosi na građane Srbije.

Zabrana se takođe ne odnosi ni na putnike sa dugoročnom dozvolom boravka koju je izdala država članica EU koja se preko Bugarske vraća u svoju zemlju prebivališta.

Putnici koji imaju nameru da borave u Bugarskoj dužni su da budu u karantinu 14 dana.

Albanija

Svi propisi koji su važili za turiste koji ulaze u Albaniju ukinuti su 1. jula, od kada su granice otvorene za apsolutno sve države, pa i za građane Srbije.

IZVOR: NOVA S FOTO: Pixabay

Advertisement