Connect with us

aktuelno

RADOVANOVIĆ: Duhovi srpskih oficira neće oprostiti onima koji su prodali Muzej u Čikagu!

Published

on

Nakon što je Serbian Times pre dva dana objavio poslednji tekst o aferi vezanoj za prodaju zgrade Muzeja “Sveti Sava” u Čikagu, u kome smo izrazili sumnju u finansijske transakcije Uprave Muzeja i ukazali na nepoklapanje računice za nekih 200.000 diolara, usledile su i reakcije bivših istaknutih članova Muzeja.

Prvi je reagovao predsednik humanitarne organizacije “Božur” iz Čikaga. Nebojša Radovanović, koji se našoj redakciji obratio pismom, koje prenosimpo u celosti, uz redakcijsku opremu:

“I pored toga što sam sebi obećao da više ne želim da komentarišem poteze Uprave na čelu sa Dr. Pavlovićem u vezi sramne prodaje Muzeja “Sveti Sava”, a najveći razlog za to je bio nezainteresovanost i ravnodušnost šire srpske zajednice na očiglednu krađu srpske istorije i imovine, ipak ne mogu a da ne prokomentarišem tekst objavljen u magazinu “Balkan City”, koji finasira bivša Uprava u želji da svojim lažima koliko toliko umiri svoju savest.

SRAMOTNO SAOPŠTENJE: Tekst koji je Uprava Muzeja objavila u listu svog člana

Njihovo saopštenje je napisano tako da treba da se stide za vjek vjekova, a ja ću ih samo podsetiti na sve laži koje su u njemu izneli i usput postaviti nekoliko pitanja na koja znam da neće nikada odgovoriti…

1.)Laž je da je za popravku zgrade trebalo 500,000$! Koji ekspert je izvršio tu procenu? (Slučajno znam da nije nijedan, te da je ta laž smišljena jer se znalo da je nemoguće skupiti toliku sumu). I zašto, na posletku, nisu pristali na ponudu nekoliko građevinskih firmi iz Čikaga, čiji su vlasnici Srbi, da potpuno BESPLATNO sve što je grad tražio, a oni u tekstu navode kao opravdanje za prodaju zgr

2.)Laž je da je posetiocima Muzeja trebalo pola sata pešačenja do prvog parkinga. Gradski parking je udaljen samo jedan blok od muzeja, na uglu ulica Berry i Broadwey. Takođe, Uprava je sve vreme rentala parking mesta stanarima okolnih zgrada, a ne zna se gde je taj novac završio.

PROTESTI, ALI UZALUD: Demonstranti ispred Muzeja 2016.godine

Kako je moguće da su sve Uprave u poslednjih 50 godina plaćale taksu preko $50,000 godišnje i uspele da zadrže dug Muzeja na oko 200.000$, a onda je pod upravom Pavlovića taj Dig narastao na 700.000$, iako je država Illinois u međuvremenu oslobodila Muzej plaćanja poreza na imovinu?

3.)Laž je da su pokojna Vesna Nobl, Dr. Žika Pavlovic i neki drugi članovi Uprave dali novac bez interesa. Istina je da su dali svoje pare pod parolom da spašavaju muzej, a onda su posle 3 godine otišli u banku i uzeli novi kredit a sebi za te 3 godine isplatili interes od 10%, čime su još više zadužili Muzej.

4.)Laž je da je za prodaju glasalo 75% članova Muzeja, jer su računati tzv. proksi glasovi fiktivnih članova, bližnjih i daljnjih rođaka članova Uprave. Poput žene, ćerke, brata, sinovaca Dr. Pavlovića, od kojih većina nikada nije došla na sastanak, osim što su davali ovlašćenja i kvorum Pavloviću da bi imao većinu pri donošenju nezakonitih odluka.

5.)Laž je da je kuća vredela 4 miliona, vredela je mnogo više, jer prodali su deo naše istorije, nešto što nema vrednost, osim za one koji svoj patriotizam mere u dolarima.

6.)Zašto je Dr Žika Pavlović dva puta prevario vladiku Longina kupujući vreme da nađe kupca? O tome svedoči i pismo vladike Longina koje vam šaljem, a u kome osuđuje Pavlovićeva lažna obećanja.

7.)Kako je moguće da su sve Uprave u poslednjih 50 godina plaćale taksu preko $50,000 godišnje i uspele da zadrže dug Muzeja na oko 200.000$, a onda je pod upravom Pavlovića taj Dig narastao na 700.000$, iako je država Illinois u međuvremenu oslobodila Muzej plaćanja poreza na imovinu? I kako je, dalje, moguće, i pod kojim je okolnostima dug, koji je 2018.godine iznosio $380,000, za nepune dve godine narastao do sume od 700.000$?!

8.)Zašto Uprava nije dozvolila i prihvatila da Eparhija srednjezapadnoamerička i novogračanička da beskamatni zajam kojim bi se otplatili dugovi, nego su umesto toga neki članovi Uprave pozajmili Muzeju novac i uzeli godišnje kamate na 10% 

9.)Može li uprava da objasni šta je sa novcem od rente parkinga mesta?

10.)Takođe, tražim od Uprave da nam otkrije šta je sa novcem koji je prikupila od članarina u poslednjih 4 godine, kao i da li je istina da je Muzej, u koji je Uprava svojevremeno sprečavala učlanjenje, u vreme prodaje imao samo 7 članova?

Na kraju, želim da izrazim sumnju da će članovi aktuelne Uprave, iako najavljuju osnivanje neke fondacije, ikada uraditi ono što u pismu obećavaju, deliti novac zaslužnima iz srpske zajednice. Očekujem da, u skladu sa svojim karakterima, sačekaju par godina da srpska zajednica zaboravi šta se desilo, te da onda podelie preostali novac.

BRUKA: Uprava proćerdala zadužbinu koja je pripadala svim Srbima u Čikagu i okolini

Kao zajednica, dozvolili najgorima među nama da preuzmu i proćerdaju našu jedinu zadužbinu i kulturnu instituciju na ovim prostorima, što je bruka koja će trajati doveka

Neka im bude prosto, ali neka znaju da im duše oficira i generacija Srba koji su izdvajali novac za zadužbinu nikada neće oprostiti, i da će ih svake noći progoniti u snovima.

Iskreno se nadam da će neke istine o tim ljudima izaći na videlo pre nego što odu sa ovoga sveta, što nije bio slučaj sa sekretarkom Vesnom Nobl, za koju je javnost tek posle smrti saznala da je članica Reda Rozenkrojcera (Red Ruže i Krsta, Nefertiti loža u Chicagu), te da je toj organizaciji donirala novac i zaostavštinu. S obzirom da dotična poslednjih godina nije ostvarivala nikakve prihode, jedino što mogu da pretpostavim jeste da je taj novac uzimala iz prihoda Muzeja. Kažu, o mrtvima sve najlepše, a ja mislim da o svima, živima i mrtvima, treba da govorimo samo istinu.

Da na kraju sa žalošću zaključim da smo, kao zajednica, dozvolili najgorima među nama da preuzmu i proćerdaju našu jedinu zadužbinu i kulturnu instituciju na ovim prostorima, što je bruka koja će trajati doveka”, kaže u svom otvorenom pismu bivši član Muzeja Nebojša Radovanović.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Goran Pikula,

Sutra: Reakcija Slavice Petrović, bivše upravnice Srpsko-američkog pozorišta “Mira Sremčević” iz Čikaga

Advertisement