Chicago
86°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 9
FriSatSun
79/59°F
79/59°F
75/59°F

Published 2 years ago

By admin

PUNA VREĆA SMEĆA: Volonteri očistili Beograd, Beograd im naplatio odnošenje smeća!

Prelazak reginalne deponije “Vinča” na upravljanje privatnoj firmi “Beo čita energija” rezultovala je time da volonteri koji čiste Beograd, odvoženje smeća moraju da plaćaju iz vlastitog džepa, pokazala je akcija prikupljanja otpada sa Savskog keja koju su organizovali “Treš heroji” i “Eko Straža”. Aktivistinja udruženja “Treš heroji” Dragana Katić poručuje da neprepozvanje volonterskog rada samo produbljuje problem upravljanja otpadom i da je na gradskoj upravi da to reši.

U toku akcije čišćenja Savskog keja, kod novobeogradskih blokova, građani su iz reke izvlačili otpad nagomilan između splavova i njime punili džakova. Kada je, po rečima Bojana Šimšića iz “Eko Straže”, kej bio očišćen, i oko 50 džakova složeno na gomilu, volonteru su se suočili sa neočekivanim problemom njegovog odvoženja.

“Prvo smo zvali centralu “Gradske čistoće” gde su nam rekli da se od sada odvoženja otpada naplaćuje i da zovemo pogon na Novom Beogradu odakle možemo da zatražimo kamion. Zatim smo taj pogon zvali bezbroj puta i niko se nije javljao”, priča Šimšić za list “Nova”.

Zbog toga je, kako kaže, prikupljen otpad na keju stajao čitava dva dana. Za to vreme je padala kiša, a doprinos stvaranju još većeg problema dali su i prolaznici.
“Najgore od svega je što kada ljudi vide gomilu smeća oni tamo počnu dodatno da bacaju. Preko džakova su bacali su kore do banana, kese, prazne flašice – počela je da se pravi mini deponija kod splavova”, objašnjava Šimšić.

Nakon dva dana pokušavanja da dođu do gradske čistoće problem je rešila aktivistkinja “Eko straže” tako što je zaustavila kamion “Gradske čistoće” i zamolila ih da odu do keja i pokupe smeće, što su oni i uradili.

“Radnici Gradske čistoće su uvek raspoloženi da pomognu, problem je u gradskoj upravi koja nam još uvek nije odgovorila na mejl u kom tražimo objašnjenja i rešenje problema”, kaže Šimšić i dodaje da je u toku prolećnih akcija čišćenja Beogarda “Gradska čistoća” smeće odvozila bez problema, što je još uvek slučaj u drugim gradovima u Srbiji.

Promena nastala nakon privatizacije “Vinče”

Aktivisti početak problema povezuju sa privatizacijom “Vinče”, kojom od avgusta upravlja privatna firma “Beo čista energija”.

Katić iz udruženja “Treš heroji” kaže da su joj kol centru “Gradske čitoće” objasnili da oni moraju da naplaćuju odvoženje smeća nakon volonterskih akcija, jer sada njegovo odlaganje moraju da plate firmi koja upravlja deponijom.

“Jasno nam je da upravljanje otpadom mora da ima svoje troškove, ali je jedno kad ja renoviram kuću i zovem “Grasku čistoću” da to odnese, a drugo ako odvajam svoje slobodno vreme da čistim neki deo grada. Ovde se radi o potpunom neprepoznavanju volonterskog rada što sigurno ne vodi ka razrešavanju problema upravljanja otpadom”, kaže Katić za “Novu”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:


Dodaje da je očekivano da privatno preduzeće radi za profit a ne u interesu građana, zbog čega je na gradskoj upravi Beograda i zakonodavstvu zemlje da od te firme zahtevaju određen način rada.

“Do sada nije zabeležen ni jedan slučaj kažnjavanja nekog zašto što u prirodi baca otpad i mislim da je ovo sad poruka za narod: ‘Ako baciš smeće u šumu ne košta te ništa a ako hoćeš da ga baciš kao civilizovan svet i još pokupiš za drugima onda te to košta”, poručuje.

Pitanje da li je tačno da sada naplaćuje odvoženje otpada nakon volonterskih akcija čišćenja grada jer za to snosi troškove prema “Beo čistoj energiji” list “Nova” uputio je i pomenutom javnom preduzeću i privatnoj firmi. Ogovore nismo dobili, a nismo dobili ni traženo objašnjenje od Graskog sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda kako planira da ovaj problem reši.

Izvor: Nova.s Foto: Bojana Šimšić

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)