Connect with us

Amerika

PRVI VELIKI GRAD U SAD: Čikago potpuno ukinuo sva kovid ograničenja!

Published

on

Grad Čikago i savezna država Ilinoj ušli su u fazu 5, što znači da su ponovo potpuno otvorenii da su gotovo sva ograničenjima zbog kovida 19 ukinuta.

Čikago je sada najveći grad u zemlji koji je u potpunosti otvoren. Od petka nema ograničenja na kapacitete rada za barove, restorane, teretane ili druga mesta okupljanja, a ne važe ni zahtevi za socijalno distanciranje.

Maske su i dalje obavezne u javnom prevozu, na aerodromima, u školama, u bolnicama i u nekim drugim zajednicama. Međutim, preduzeća mogu doneti svoja pravila kada je u pitanju nošenje maski i distanciranje.

Država se još uvek bori protiv pandemije, ali najnoviji brojevi slučajeva su dovoljno niski da se može bezbedno nastaviti sa otvaranjem.

“Pozivam sve Ilinojce da osete nadu i radost ovog trenutka, istovremeno prepoznajući da je ova pandemija i dalje veoma prisutna za svet u celini … Кako preduzimamo sledeći korak napred, učinimo to sa obnovljenom posvećenošću empatiji, zajednici i tome da svaki dan proveden zajedno bude važan. Uspeo si, Ilinoj”, rekao je guverner Dž. B. Pricker.

Gradonačelnica Lori Lajtfut , komesarka za javno zdravlje Čikaga dr. Alison Arvadi i drugi gradski čelnici takođe su govorili o ponovnom otvaranju.

“Zbog neverovatnog napretka koji smo postigli u našoj misiji da zaustavimo širenje kovida 19, oduševljen sam što mogu da objavim da smo u stanju da bezbedno pređemo u 5. fazu i postanemo prvi veći grad u zemlji koji se u potpunosti ponovo otvara”, rekla je Lajtfut.

“Naši stalni napori u vezi sa vakcinacijom, koji daju prednost pravičnosti i inkluziji, napravili su izuzetnu razliku u borbi protiv kovida i rezultirali su najnižom stopom pozitivnih od početka pandemije. Ovaj napredak, kao i tekuće inicijative poput Open Chicago , omogućili su nam da bezbedno ukinemo ograničenja kapaciteta i vratimo stanovnike aktivnostima koje najviše vole. Današnjom najavom, dok sve više stanovnika nastavlja sa svojim poslom i vakcinacijom, korak smo bliže mogućnosti da ostavimo pandemiju iza sebe“, dodala je.

Grad je saopštio da su se udružili sa Lollapalooza-om kako bi uručili 1.000 jednodnevnih propusnica ljudima koji su potpuno vakcinisani. Akcija ima za cilj da podstakne ljude na vakcinaciju.

Piše: ABC7 Chicago
Foto: Pixabay

Advertisement