Connect with us

Srbija

PRVI PUT VAN RUSIJE: U Torlaku počela proizvodnja vakcine Sputnik V!

Published

on

Na Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak pokrenuta je proizvodnja vakcine protiv koronavirusa Sputnjik V, saopštio je Ruski fond za direktne investicije (RFPI).

„Srbija je postala prva država u Južnoj Evropi koja će proizvoditi Sputnjik V. Proizvodnja u Srbiji je u skladu sa najstrožijim standardima, navedeno je u saopštenju.

Navedeno je da će u narednoj fazi biti omogućen izvoz ovih vakcina iz Srbije u druge države regiona.

„U skladu sa dogovorima koji su postignuti između Ruskog fonda za direktne investicije i Instituta Torlak u Srbiji je u kratkom roku uspešno pokrenuta proizvodnja vakcine Sputnjik V. Srbija je prva evropska država koja je počela da proizvodi rusku vakcinu“, izjavio je direktor ruskog fonda Kiril Dmitrijev.

On je podsetio da se od početka ove godine Sputnjik V koristi za vakcinaciju stanovništva i zahvaljujući pokretanju lokalne proizvodnje razmere vakcinacije mogu biti značajno uvećane.

Ovu vest je na svom profilu potvrdio i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

„Danas je u prisustvu stručnjaka iz Ruskog fonda direktnih investicija Vlade Rusije i ruske farmaceutske kompanije Generijum u Institutu Torlaku izvršeno punjenje prve serije kontrolnih doza vakcine. Od 20. maja kreće proizvodnja“, napisao je Popović.

Ugrušci su se pojavili kod žena između 18 i 48 godina. Jedna od njih je umrla, dok je druga u bolnici u kritičnom stanju, prenosi AP.

Posted by Serbian Times on Tuesday, April 13, 2021

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Bloomberg Markets and Finance, Al Jazeera Balkans

Advertisement