Connect with us

Amerika

PRVI PUT U SAD: Kovid pacijentkinji presađena oba plućna krila u Čikagu (FOTO)

Published

on

“Predviđamo da će se pacijentkinja potpuno oporaviti”, rekao je dr Rade Tomić, direktor bolničkog programa za transplantaciju pluća

Hirurzi u čikaškoj bolnici Northwestern Medicine u Čikagu dali su novi set pluća mladoj ženi sa teškim oštećenjem organa koji je napao koronavirus.

Ovo je prva takva operacija u Americi, a samo je nekoliko preživelih kovid pacijenata u Kini i Evropi sa transplantovanim plućima.

Pacijentkinja, koja ima 20 godina, nalazila se na respiratoru skoro dva meseca pre nego što je operisana.

Operacija je trajala punih deset sati, a prema rečima doktorke Ankit Berat, zahvat je bio neizbežan jer su pluća bila u jako lošem stanju, virus ih je bukvalno nagrizao i ostavio rupe, te se gotovo stopio sa grudnim košom.

STRUČAN TIM KOJI PREDVODI SRBIN: Dr Rade Tomić je šef odelenja pulmologije u čikaškoj bolnici

“Predviđamo da će se pacijentkinja potpuno oporaviti”, rekao je dr Rade Tomić, direktor bolničkog programa za transplantaciju pluća.

Hirurg koja je obavila transplataciju, dr Berat, otkrila je da je operasana devojka došla u Čikago iz Severne Karoline kako bi živela sa dečkom, ali njen identitet je ostao zaštićen.

OVAKO SU IZGLEDALA PLUĆA: Lekari su rekli da nikad nisu videli taj organ u ovako lošem stanju

Inače je bila prilično zdrava, osim što je pre zaraze koristila sredstva za podizanje imunog sistema. Nije jasno da li je to uslovilo da postane osetljiva na virus.

Stanje joj se brzo pogoršalo nakon što je hospitalizovana krajem aprila, srce, bubrezi i jetra su počeli da propadaju, a lekari su čekali šest nedelja da se njeno telo očisti od virusa pre nego što su razmotrili transplantaciju. Na transplataciju pluća se u američkim bolnicama čeka dugo, jer čine tek sedam odsto od ukupno 40.000 presađenih organa koji se u SAD izvrše na godišnjem nivou u SAD.

IZVOR: AP/Serbian Times FOTO: Northwestern Medicine

Advertisement