Connect with us

Srbija

OPLEMENIO BORČU: Beograđanin u svom dvorištu napravio Botaničku baštu sa više od 2.000 vrsta biljaka (FOTO) (VIDEO)

Published

on

Zoran Romčević je sve to zasadio iz dobro poznatog srpskog inata, a za Youtube kanal “Marka Žvaka” on objašnjava kako je sve nastalo iz ljubavi na desetak ari placa

U palilulskom naselju Borča, udaljenom od centra grada desetak kilometara, jedan stanovnik je od svog dvorišta napravio pravu Botaničku baštu sa više od 2.000 vrsta!

IMA I LEKOVITIH BILJAKA I ZAČINA: U ovom dvorištu nema zime od gladi

Zoran Romčević je sve to zasadio iz dobro poznatog srpskog inata, a za Youtube kanal “Marka Žvaka” on objašnjava kako je sve nastalo iz ljubavi na desetak ari placa.

SVAKA ČAST: Beograđanin od obične jaruge napravio park prirode sa pet jezera (FOTO)

ZORAN U OBILASKU VRTA: Pravi raj na 10 ari placa

To je pravi mali biodiverzitet. Ovde imate biljke sa svih kontinenata, od ukrasnih, lekovitih, jestivih, otrovnih… svega ima”, objašnjava Romčević, dodajući da je atmosferu u beogradskoj Botaničkoj bašti u kojoj je radio godinama, jednostavno želeo da prenese na sopstveno imanje.

PAPRATI I CVETAJUĆE BILJE: Nema čega nema

Tamo se “zarazio” – upoznao sa biljem, zavoleo i počeo da ga skuplja…

“Isto je kao sa kolekcionarstvom, samo što ja skupljam žive biljke. Ovde je mali raj, odmaram dušu i telo!”, iskren je borčanski domaćin.

JEZERO SA RIBAMA: Lokvanji, žabe i domaćini koji uživaju

Nabraja one vrste pored kojih prolazi: od četinara su tu kleka, Pančićeva omorika, smrča, tu ima raznih perunika, svetajućih biljaka, božura, imamo i planinskih biljaka, slatku paprat, jelenski jezik, endemičnih retkih biljaka iz Dalmacije, bor star 70 godina koji je kao bonsai, može da se izvadi i nosi na izložbe, 25 vrsta čuvarkuća, aronija iz Sibira, kajsija, višnja, šljiva, dunjarice, razne ruže… Ima i biljaka iz daleke Australije, patuljasti borići, heba sa Novog Zelanda, planinski pelin, ruzmarin, jorgovani, puzavice, kaktusi, ginko…

ZADIVLJUJUĆE Profesor likovnog sam napravio jezero i vratio laste, kornjače, barske koke

Za sve njih postoji pravo, pažljivo odabrano mesto.

“Slažu se, ali ipak mora da se zna red i neka tematika…”, kaže Zoran i naglašava da bi u njegovoj oazi osoba mogla da preživi godinu dana bez izlaska, hraneći se šumskim plodovima.

Društvo mu prave šumske i vodene kornjače, puževi, ribe za koje je izgradio jezerce…

Pošto ne možeš posle posla da odeš u prirodu, ja sam rešio da prirodu dovedem u dvorište“, objašnjava on i upućuje otvoren poziv ljubiteljima biljaka i životinja da ga posete.

Ceo video pogledajte ovde:

Džungla u Borči

Kako su biljke sa svih kontinenata, bambus koji jedu pande, žaba od kilo ipo, vodene i kopnene kornjače završile u Borči i zašto? Zoran Romčević je sve ovo napravio iz inata.Svi zainteresovani ljubitelji biljaka, kao i sve zainteresovane komšije mogu obići ovu džunglu. Preporučujemo.urbem_oasishttps://www.instagram.com/urbem_oasis/Telefon Zorana Romčevića je +38163220773Podržavajte nas iznosom koji sami određujete, na mesečnom nivou: https://www.patreon.com/markazvakaBitcoin podršku šaljite ovde:1FKdU3yfeGQqtHxiF7RSzYfAun7coqh2R6

Geplaatst door Marka Žvaka op Donderdag 28 mei 2020

TEKST: S.I./Serbian Times FOT: Printscreen

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement