Connect with us

Amerika

POSLE KORONE, EPIDEMIJA GLUPOSTI: Film “Prohujalo s vihorom” uklonjen sa HBO “zbog rasizma”

Published

on

Čuveni film “Prohujalo s vihorom” koji, između ostalog, opisuje period ropstva i američkog građanskog rata, više ne može da se nađe na spisku filmova HBO Maks.

Film je iz biblioteke ovog servisa skinut kao posledica protesta u Americi nakon ubistva Džordža Flojda tokom policijskog hapšenja.

Film iz 1939. godine, koji govori o ljubavnoj priči Skarlet O’Hare i Reta Batlera u vrijeme Američkog građanskog rata, mnogi smatraju kinematografskim klasikom i predstavlja jedan od najpopularnijih filmova ikada snimljenih.

Portparol kompanije HBO Maks, koji je poput CNN-a u vlasništvu Vorner medija, rekao je da je “Prohujalo s vihorom” proizvod svog vremena i prikazuje neke etničke i rasne predrasude koje su, nažalost, bile uobičajene u američkom društvu.

“Ti rasistički prikazi tada su bili pogrešni i danas su pogrešni. Smatrali smo da bi zadržavanje tog naslova bez objašnjenja i otklon od tih prikaza bilo neodgovorno”, rekao je on, prenosi CNN.

Dodao je da će se, kada se film vrati u HBO Maks, vratiti “diskusijom o njegovom istorijskom kontekstu kao i o jasnom otklonu od samih prikaza u filmu. Navodi i da će biti predstavljen “kako je prvobitno stvoren”, jer bi u suprotnom moglo da se tvrdi da “ove predrasude nikada nisu postojale”.

“Ako želimo da stvorimo pravedniju budućnost, prvo moramo da priznamo i razumemo našu istoriju”, poručio je.

Povod uklanjanja je bio članak LA tajmsu Džona Ridlija, Oskarom nagrađenog scenariste za ostvarenje “12 godina ropstva”, u kom je za film “Prohujalo sa vihorom” rekao da je to “film koji, kad se zanemare horori ropstva, pravi pauze samo kako bi predstavio najbolnije stereotipe tamnoputih ljudi”.

Izvor: Vijesti Foto: Amazon

Advertisement