Connect with us

Srbija

PRVI PUT U ISTORIJI SPC: Izbor novog patrijarha biće održan u kripti Hrama Svetog Save!

Published

on

Sveti arhijerejski sinod SPC na današnjoj sednici doneo je odluku, kako saznaje Tanjug, da se Sabor na kome će 18. februara biti biran novi patrijarh održi u kripti Hrama Svetog Save.

Tu mogućnost najavio je i mitroplit dabrobosanski i čuvar patrijaršijskog trona SPC Hrizostom u intervjuu nekoliko dana, kada je naveo da se zbog epidemiološke situacije razmatra i opcija da Sabor bude održan u Hramu svetog Save.

Kako je tada istakao, to će biti prvi put da se Sabor održi na nekoj lokaciji van Patrijaršije i najavio da će na današnjoj sednici Sinoda biti izbarano i ime monaha koji će iz jevanđelje izvući jednu od tri koverte sa imenom kandidata za novog patrijarha.

PROČITAJTE JOŠ:

ONI SU BUDUĆNOST SRBA U HRVATSKOJ: Mladi bračni par iz Osijeka čija priča uliva veru i nadu! (FOTO)

“TEŠKO MI JE, ISMEJAVAJU ME”: Oglasila se Tea iz HRT-ove reportaže o učenju hrvatskog jezika!

ZAŠTO NISMO IZNENAĐENI? “Dara iz Jasenovca” izbačena iz trke za Oskara!

Po proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe tri kandidata, a onda se izabrana imena stavljaju u jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači i monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

Do sada su to bili kada su birani patrijarh Pavle i patrijarh Irinej, monah Antonije iz manastira Tronoše i otac Gavrilo iz manastira Lepavine.

Izvor: RTS
Foto: Pixabay

Advertisement