Connect with us

aktuelno

Tramp prihvatio ostavku ministarke za unutrašnju bezbednost

Published

on

Ministarka SAD za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen odlazi sa tog mesta, objavio je američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je u Tviter poruci napisao da je prihvatio njenu ostavku, zahvalio joj se na radu i objavio da će vršilac dužnosti na čelu njenog ministarstva, u kojem je 240.000 ljudi, biti dosadašnji komesar za carine i graničnu zaštitu Kevin Makalinen.

Makalinen je više godina bio zadužen za kontrolu granica što odražava prioritet koji Tramp pridaje u radu Ministarstva za unutrašnju bezbednost, prvobitno osnovanom radi borbe protiv terorizma posle napada 11. septembra (2011. godine), navodi agencija AP.

Nilsen je imenovana za ministarku za unutrašnju bezbednost u oktobru 2017. godine. Na tom mestu postala je oličje imigracione politike američkog predsednika, uključujući i u sprovodjenju kritikovane politike razdvajanja dece migranata od roditelja.

Dve osobe upoznate sa ovim pitanjem rekle su da je Nilsen otišla juče da razgovara sa Trampom u Beloj kući posle njihovog zajedničkog putovanja do američko-meksičke granice. Ti izvori kažu da je ona dugo bila nezadovljna zbog teškoće da dobije pomoć od drugih ministarstva sa sve većim brojem porodica koje pokušavaju ilegalno da udju na američku teritoriju preko te granice.

Advertisement