Connect with us

Srbija

PRVI NA BALKANU PROIZVODIMO TESTOVE NA KOVID19: Naši eksperti u rekodnom roku napravili spasonosan proizvod (FOTO)

Published

on

Srpski testovi će se uskoro naći i u inostranim laboratorijama, u Rumuniji, u Italiji, u Mađarskoj, Nemačkoj, Bliskom Istoku…

Prva u regionu i ovom delu Evrope, niška kompanija “Neomedika” počela je serijsku proizvodnju testova na COVID-19, kojima se utvrđuje da li je osoba preležala virus i kako je na to odgovorio njen imunitet.

Plan je da se testovi, čim ih registruje Agencija za lekove, šalju u državne referentne laboratorije. Dogovoren je izvoz u Evropu i u toku su pregovori sa Bliskim istokom.

SRPSKI NAUČNICI ZA SAMO 10 DANA RAZVILI PROTOTIP “ELIZA TESTA”: Ispituje prisustvo antitela na koronu i daje samo tačne rezultate

Kompanija već četiri godine razvija svoj sistem za čitanje testova “Naissa” i u proizvodnom programu već ima 174 testa na različite viruse i infektivne bolesti. Ideja da tome pridruži i testove za utvrđivanje prisustva i količine antititela na koronavirus došla je čim se on pojavio u Kini pa je sve već bilo spremno za proizvodnju kada je pandemija zahvatila Evropu.

“Proizvodnja je startovala tek sada, razvoj je trajao nekih mesec i nešto dana. Jako žurno, jako kratak period, moram da pohvalim kolege i koleginice koji su danonoćno radili da uspemo da završimo ovaj proizvod”, govori direktor i osnivač kompanije “Neomedika” iz Niša Saša Tričković.

Reč je o serološkim “elisa” testovima pomoću kojih se iz male količine krvi otkriva da li u organizmu postoje antitela koje je imunitet stvorio kao odgovor na infekciju i koliki je njihov nivo. Na osnovu toga procenjuje se da li je osoba otporna na novu infekciju ili da li ima dovoljno antitela da postane donator krvne plazme. Ovim testovima može se proveravati i uspešnost vakcine.

“Neomedika” svoje “Naissa” testove bazira na “elisa” metodi kao “zlatnom standardu za detekciju virusa”, ali je uspela da je unapredi.

“Mi smo ’elisa’ metodu modifikovali i odradili jedan deo inovacije, upravo ovde, na ovim mašinama i na ovim testovima i napravili takozvani monotest. Koncipirali smo sistem – jedan kertridž, jedan test za jednog pacijenta i na taj način smo sve nedostatke klasične ’elisa’ metode unapredili i poboljšali”, objašnjava Tričković.

Ovim je, pojašnjavaju njegove kolege, omogućeno da testiranja rade i male laboratorije kojima nije neophodan veliki broj uzoraka, potpuno je onemogućeno dobijanje lažno pozitivnih rezultata, a test je postao bolji “po specifičnosti i senzitivnosti”. Dostignuta je pouzdanost od oko 98 odsto.

NIŠKI TEST: 17 odsto bolji od drugih


“Paralelno sa razvojem COVID testova i dalje radimo sa probama različitih testova koji trenutno postoje na svetu, pre svega nemačkih i američkih. Sa ponosom mogu da kažem da smo od 10 do 17 posto bolji u rezultatima od postojećih komercijalnih testova, što znači da je upravo ova naša inovacija i unapređenje koje smo uradili donela vidno poboljšanje”, priča Tričković.

Informacije o poboljšanom učinku testova nesebično se razmenjuju s kolegama iz Nemačke i Amerike.

Proizvođači jedni druge ne doživljavaju kao konkurenciju jer se, smatra direktor, o ovom virusu malo zna, pa su svi željni da što pre dođu do novih saznanja.

“Koliko je meni poznato, mi smo jedina kompanija koja je u Srbiji proizvela test. On je sada na registraciji Agencije za lekove, očekujemo da će nam za koji dan dozvola od Agencije biti dostavljena, što znači da će se test naći i na tržištu Srbije, verovatno u referentnim laboratorijama i očekujemo da to bude referentni test. Inače, u samom regionu, na Balkanu i u ovom delu Evrope, zaista niko ne proizvodi ništa slično. Najbliža zemlja je Italija, zatim Nemačka”, govori direktor kompanije.

Testovi će uskoro stići i u inostrane laboratorije.

“Što se inostranstva tiče, prvo će se naći u evropskim zemljama u okruženju, recimo u Rumuniji, dalje u Italiji, s Mađarskom se pregovara, Njemačkom i Bliskim Istokom, tamo gde smo već dugo godina prisutni kroz druge proizvode, poput hematologije i biohemije”, priča Tričković.

U kompaniji, koja postoji već 20 godina, proizvodi se 1.500 COVID-19 testova dnevno.

“Nadam se da ćemo uskoro moći da investiramo u još opreme za proizvodnju, tako da i ovaj kapacitet na dnevnom nivou udvostručimo, da kompanija može u jednoj smeni da radi 3 do 4 hiljade testova, ali, ukoliko imamo potrebe i uvećane zahteve, mi ćemo svakako uvesti još jednu smenu”, planira direktor.

Proizvodnja ovakvih testova zahteva i posebne uslove. Farmaceuti rade u kompletnoj zaštitnoj opremi koju navlače po utvrđenim pravilima da bi se izbegla svaka mogućnost kontaminacije. Pred početak proizvodnje, saglasnost da su ispunjeni svi neophodni uslovi dala je nadležna inspekcija Ministarstva zdravlja. Proizvodnju je podržala Privredna komora Srbije.

U Srbiji je od ove nedelje moguće testiranje na antitela na koronavirus na lični zahtev, što građane košta 1.200 dinara, a krv se, posle zakazivanja, može dati u domovima zdravlja i institutima i zavodima za javno zdravlje. U istim laboratorijama građani od 22. maja mogu da daju briseve grla i nosa da bi uradili PCR test i utvrdili da li u tom momentu imaju infekciju, što ih košta 6.000 dinara.

IZVOR: Anadolu Agency FOTO: Pixabay

Advertisement