Connect with us

Amerika

“KLINTONE, SRBI PAMTE!”: Transparent o Kosovu na protestu u Čikagu

Published

on

Gradonačelnica Lori Lajtfut ohrabrila je nastavak mirnih protesta, uz molbu građanima da ne izazivaju nasilje, nerede i pljačke. Podsetila je da je na snazi policijski čas od 21 uveče koji će trajati čitavog vikenda.

Masovne demonstracije održane su širom SAD dvanaesti dan zaredom, a u subotu je u Čikagu protiv policijske brutalnosti i smrti Džordža Flojda marširalo oko 30.000 ljudi.

OKUPLJANJE U PARKU: Oko 30000 ljudi izašlo na ulioce Čikaga

Ovo su bili najmirniji protesti do sada, a protestna kolona krenula je od Seward i Union Parka, preko centra grada, gde su bile raspoređene snage Nacionalne grde i policije.

Građani su šetali sa belim cvećem u rukama, kao simbolom mira.

SIMBOL MIRA: Belo cveće za crne živote

Blokirani delovi grada stvorili su ogromne gužve, tako da je povratak sa posla bio otežan.

Dan ranije, gradonačelnica Lori Lajtfut ohrabrila je nastavak mirnih protesta, uz molbu građanima da ne izazivaju nasilje, nerede i pljačke. Podsetila je da je na snazi policijski čas od 21 uveče koji će trajati čitavog vikenda.

Lajtfut je dodala da će oko 300 gradskih vozila biti raspoređeno širom grada kako bi se preventirali eventualni pokušaji uništavanja radnji.

“SRBI PAMTE”: Igići juniori imaju specijalnu poruku za Klintona

Ono što je zanimljivo je da, u gradu u kome ima najviše Srba, na protestu protiv rasizma viđen i transparent o Kosovu. Porodica Igić, poreklom iz Babinog mosta na KiM, na ulice Čikaga izašla noseći transparent na kojem je pisalo “Kraj rasizmu. Kosovo je Srbija”.

Naši su šetali i ulicama Kalifornije.

Više od 20.000 građana Sakramenta je učestvovalo u šetnji, a među njima bila je delegacija Kingsa, košarkaške ekipe iz prestonice Kalifornije.

Generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac pridružio se protestima u Kaliforniji zajedno sa svojom porodicom i podržao borbu za prava Afroamerikanaca koja poslednjih dana potresa Ameriku.

“Pitanje koje najduže opstaje i koje je najbitnije u životu je: šta radiš za druge. Martin Luter King”, napisala je Divčeva supruga Ana uz zajedničku fotografiju

Osim Divca, na protestu se, kako prenose mediji, nalaze i njegov bliski saradnik Peđa Stojaković, kao i igrač Bogdan Bogdanović, ali i brojni drugi igrači Sakramento Kingsa.

Tako sam vaspitan! Znam da sam prilično nov u ovoj zemlji, ali sam video i naučio mnogo da razumem razliku između dobra i zla! Uvek ću biti za dobro”napisao je Bogdanovićna Instagramu.

Protestna šetnja je startovala ispred hale Kingsa, a među govornicima je bio krilni igrač Herison Barns.

TEKST: Serbian Times/Fox32chicago FOTO: Youtube, Facebook, Instagram

Advertisement