Connect with us

Srbija

PRVA ŽENSKA ZADRUGA U SRBIJI: Udružile se i napravile biznis iz snova, samo na jednoj porudžbini ajvara zarade oko 35.000 evra

Published

on

Zbog velike potražnje planiraju da prošire proizvodnju organskog džema, ajvara i soka

Oko 15 žena iz sela Gorčinci kod Babušnice pre tri godine osnovale su prvu žensku zadrugu na teritoriji Srbije, a danas zbog velike potražnje njihovih proizvoda, ajvara, džemova i sokova, planiraju proširenje organske proizvodnje.

Predsednica zadruge Karolina Stamenković rekla je da se ljudima najviše dopada njihov ajvar, te da ne mogu da postignu da proizvedu dovoljnu količinu kako bi zadovoljile zahteve kupaca.

“Potražnja za našim ajvarom je svakodnevna. Ljudi se javljaju, a mi jednostavno nemamo količine da isporučimo. Imamo jednog prijatelja iz Nemačke koji je naručio šest hiljada tegli ajvara i pinđura. Naša tegla ajvara košta 700 dinara“, objašnjava ona, čime dolazimo do jednostavne računice da samo zahavljujući ovoj narudžbini zadrugarke mogu da zarade 4.200.000 dinara, odnosno oko 35.000 evra.

PEČENJE PAPRIKA U TOKU Printscreen: RTS

Ideja da se članice zadruge bave organskom poljoprivredom je zaživela uz pomoć Vlade i Evropske unije, kada su dobile plastenike i opremu za preradu voća i povrća. Od skromnih tri, dogurale su do dvadeset plastenika, a jedini moto kojim se vode je “od semena do tegle”.

„Mi smo se opredelile za taj posao, jer mi to radimo na tradicionalni način, bez konzervansa, samo paprika, so i zejtin“, kaže članica zadruge „Darovi Lužnice“, Marija Kostić.

„Za prodaju idu velike količine. Može baš, da se zaradi“, iskrena je članica zadruge Slađana Jovanović.

Predstavnici ambasada zemalja EU obišli su ove preduzimljive žene.

Taj projekat je važan za žensku egzistenciju, bazira se na organskoj proizvodnji, koja je jako važna, jer je zaštita životne sredine jedna od vrednosti na kojima počiva Evropska unija

Matea Nočiš Štamcar

„Taj projekat je važan za žensku egzistenciju, bazira se na organskoj proizvodnji, koja je jako važna, jer je zaštita životne sredine jedna od vrednosti na kojima počiva Evropska unija“, izjavila je Matea Nočiš Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji.

„Što više ženskih zadruga, što više ovakvih programa bi dovelo do toga da naša sela ožive, da babušnički kraj bude prepoznatljiv po proizvodnji organske hrane“, kaže predsednica opštine Babušnica, Slađana Jovanović.

Zadrugarke već za narednu sezonu planiraju da prošire proizvodnju.

TEKST: RTS/Serbian Times, FOTO: Peter Holmes/Pixabay


Advertisement