Connect with us

Srbija

ČELIČNA VOLJA SRPSKOG BICIKLISTE: Potpuno slep, Leskovčanin završio trku u triatlonu dugu preko 100 km

Published

on

Milan Petrović je kazao da do sada ni jedna potpuno slepa osoba u ovom delu Evrope nije obavila triatlon

Milan Petrović (32) iz Leskovca, srpski paraolimpijac u biciklizmu, ostvario je ovih dana još jedan veliki uspeh – uspešno je završio trku u triatlonu u Beogradu tokom koje su učesnici morali da isplivaju dva kilometra, potom da biciklom pređu 90 kilometara i na kraju istrče 21,1 kilometar.

Petrović, koji je zbog tumora na mozgu potpuno oslepeo kao tinejdžer, branio je boje Srbije na Paraolimpijskim igrama u Londonu i braniće ih i na Paraolimpijadi u Tokiju, pošto je još prošle godine ostvario normu za to takmičenje.

Osim što se profesionalno bavi tandem biciklizmom, Petrović se takmiči u polumaratonu i golbalu, a za triatlon je kazao da je bila njegova dugogodišnja želja i ostvario ju je zajedno sa Ružicom Šmelcerović, sestrom svog glavnog trenera i pilota Gorana Šmelcerovića.

Rezultat nam nije bio prioritet, bilo nam je bitno da završimo trku. Imali smo podršku organizatora, mada ja podršku ne tražim ni na jednom takmičenju jer ne doživljavam sebe kao osobu sa invaliditetom

Srpski paraolimpijac

Petrović je za agenciju Beta kazao da do sada ni jedna potpuno slepa osoba u ovom delu Evrope nije obavila triatlon.

„‘Polučelični ajronmen’ u Beogradu okupio je oko 300 triatlonaca, a mi smo stigli do cilja za šest sati i 21 minut, što je bilo dovoljno da budemo brži od 60, 70 takmičara. Rezultat nam nije bio prioritet, bilo nam je bitno da završimo trku“, istakao je Petrović.

On je kazao da je u triatlonu učestvovao i naš profesionalni triatlonac Lazar Filipović koji je slabovid, dok je on bio jedini takmičar bez ostatka vida.

“Nije nam bilo teško da dođemo do cilja, ja sam pratio ritam koji je držala Ružica, a kako sam jači od nje ovo mi je bilo jedno od retkih takmičenja na kome se nisam namučio i umorio. Imali smo podršku organizatora, mada ja podršku ne tražim ni na jednom takmičenju jer ne doživljavam sebe kao osobu sa invaliditetom“, kazao je Petrović.

Tokom decembra Petrović će krenuti sa pripremama za Paraolimpijske igre u Tokiju, ali ima velike planove i za brojne ekstremne sportove koje zaista voli.

Želja mu je da „odradi“ ceo „čelični triatlon“, a to je četiri kilometra plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom i 42 kilometra trčanja.

Nada se da će sledeće godine skoči padobranom iz aviona, a želja mu je da u Kragujevcu završi obuku za skokove sa velikih visina kako bi počeo da skače u vodu sa mostova i litica.

TEKST: Agencije FOTO: Privatna arhiva

Advertisement