Connect with us

Srbija

ODBRANIMO REKE STARE PLANINE: Obezbeđenje napalo meštane sela Topli Do, uz suzavac letele i kamenice

Published

on

Verbalni sukob je najpre nastao jutros oko 6:30 kada je investitor pokušao da uđe u selo

U staroplaninskom selu Topli Do rano jutros došlo je do sukoba između meštana i obezbeđenja koje je angažovao investitor i to kada su pokušali da krenu sa radovima na izgradnji mini-hidroelektrane. Kako svedoče meštani, sukobljene strane razmenjivale su kamenice, a ima i povređenih. U Hitnoj pomoći su potvrdili da su njihove ekipe na terenu.

Verbalni sukob je najpre nastao jutros oko 6:30 kada je investitor pokušao da uđe u selo preko mosta na kome su postavljene barikade, gde meštani i aktivisti danonoćno stražare.

“Bilo je blagog sukoba sa meštanima. Neka vrsta provokacije, pokušaj da se prođe. Zasad svako drži svoje pozicije. Ljudi su kao pomoć stigli već. Pokušali su na prepad da uđu, međutim nisu uspeli zbog barikada na mostu”, izveštavaju meštani sa lica mesta.

ODBRANIMO REKE STARE SRBIJE: Narod ustao protiv izgrdanje mini-hidroelektrane

Međutim, sa druge strane sela, iz pravca Babinog zuba, radnici i obezbeđenje su tokom noći došli u selo i ogradili gradilište. Kada su ih meštani primetili, okupili su se u većem broju i tada je došlo do eskalacije sukoba.

“Letele su kamenice, ima razbijenih glava među braniteljima, a i na suprotnoj strani. Policija je u malom broju. Sad je malo zatišje, zovemo policiju. Ne rade ništa, tu smo kod njihovog placa. Obezbeđenje je koristilo i suzavac, ima povređenih”, svedoče aktivisti.

Situacija u Toplom Dolu se menja iz minut u minut, a kako kaže član Saveza mesnih zajednica Stare planine Milan Đorđević, trenutno je mirno i dodaje da investitor i obezbeđenje napuštaju selo putem ka Babinom Zubu.

“Meštani im nisu dozvolili da prođu mostom ka Pirotu, poručili smo im da odu putem kojim su i došli preko planine”, kaže Đorđević.

Pozivamo gradonačelnika Vladana Vasića da odmah raskine sve ugovore sa investitorima MHE o davanju gradskog zemljišta i puteva u zakup za polaganje cevi, te stane na barikade u Toplom Dolu

Najbolje za Pirot

U policiji kažu da proveravaju informacije o događajima u selu, a u Hitnoj pomoći su potvrdili da su zbog povreda meštana njihove ekipe na putu ka selu.

Telefon investitora mini-hidroelektrane u selu Topli Do Dragana Josića zasad je nedostupan, pa novinari Južnih vesti još nemaju i njegov komentar o celoj situaciji.

Opoziciona odbornička grupa u pirotskoj skupštini “Najbolje za Pirot” zatražila je od nadležnih institucija da reaguju i spreče nasilje u Toplom Dolu.

“Očigledno je da bahati pojedinci gaze državu i narod i da ne prezaju ni od nasilja da bi ostvarili profit. Pozivamo gradonačelnika Vladana Vasića da odmah raskine sve ugovore sa investitorima MHE o davanju gradskog zemljišta i puteva u zakup za polaganje cevi, te stane na barikade u Toplom Dolu”, saopštavaju iz opozicije.

Time bi, dodaju, gradonačelnik dokazao da je na strani naroda, a ne investitora.

TEKST: Južne vesti FOTO: Facebook/Odbranimo reke Stare planine

Advertisement