Connect with us

Srbija

USTOLIČEN PATRIJARH SPC: Porfirije zvanično preuzeo tron Svetog Save! (FOTO, VIDEO)

Published

on

Mitropolit Porfirije uveden je u tron arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila, čime je zvanično izvršeno ustoličenje novog poglavara SPC. Sada, patrijarh Porfirije treba da bude uveden u tron Patrijaraha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, istorijskom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve. O tom datumu javnost će biti naknadno obaveštena, saopštila je SPC.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj građana, a kako prenose domaći mediji, uočeno je masovno kršenje epidemioloških mere. Veliki broj građana nije nosio maske, kao i većina sveštenika.

Ustoličenju je prisustvovalo više ministara, šef BIA kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Prisutan je bio i Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je, kako prenosi Nova.rs, godinama unazad percipiran kao “siva eminencija” srpske crkve.

Novoizabrani patrijarh održao je pristupnu besedu poske čega je sa vladikama uz crkvena zvona prešao iz Saborne crkve u Patrijaršiju.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me molitveno i delatno podržite da veliki i odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetom arhijerejskom saboru da kao 46. patrijarh po redu, a 57 poglavar naše svete crkve budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika“, rekao je Porfirije.

„Postavljen sam da čuvam i obnavljam spomen na trud, žrtvu i mučeničko stradanje Crkve Božje, koju su podneli moji sveti prethodnici. Nama je ostavljen uzvišeni cilj da hodamo stopama mudrosti patrijarha Germana, da idemo stazama svetosti patrijarha Pavla i da budemo čeda patrijarha Irineja u velikom podvigu mirotvorstva. Prvenstveno želim da naša sveta Srpska pravoslavna crkva, svugde gde jeste, živi punim plućima i da svaki hriščanski živi potpunu slobodu”, rekao je novoizabrani patrijarh.

Uz svoje prethodnike na tronu SPC patrijarh Porfirije je po imenu u besedi spomenuo i vladiku bačkog Irineja Bulovića navodeći ga kao svog duhovnog oca.

On je poručio da želi da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Kaže da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano“, rekao je Porfirije.

“Crkva je pozvana da spaja i zato se moje služenje neće kretati putevima parcijalnih interesa i strančarenja” istakao je novi patrijarh.

“Najveća briga moja, a i naše Crkve biće naš napaćeni narod na Kosovu i Metohiji, u našem Jerusalimu. Kosovo je za nas zavet, nit koja nas povezuje sa našim identiteom, Kosovo je naša bit. Kosovo je srce Srbije kako danas peva naša mladež”, rekao je on.

Mitropolit Kijevski i sve Ukrajine, poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine, Epifanije čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju izbor za patrijarha Srpske pravoslavne crkve. Kako je saopšteno, on je čestitao „izabranom sabratu patrijarhu Porfiriju na prihvatanju pozvanja da bude Predstojatelj sestrinske Srpske pravoslavne crkve“. „Nasledniku prestola svetoga Save, patrijarhu Porfiriju, želim da mnogo blagoslovenih godina služi svojoj pomesnoj Crkvi, pobožnom narodu i svoj punoti pravoslavlja“, poručio je Epifanije.

U ime Mešihata srbijanskog i beogradskog Muftijstva i u svoje lično ime, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sveštenstvu i svim pripadnicima SPC, čestitam izbor novog poglavara SPC, gospodina Porfirija, napisao je na Tviteru muftija beogradski Mustafa Jusufspahić.

SAD čestitaju SPC i njenim vernicima izbor mitropolita Porfirija za novog patrijarha, saopštio je Stejt department.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ističe da je mitropolit Porfirije čovek koji je „iznad standarda onih izabranih pre njega“. „Na njega će biti stavljen veliki pritisak. Ne vidim kako bi on mogao biti most između Hrvatske i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, izjavio je Milanović za hrvatsku televiziju Nova. „Mi smo svetovni državnici. Njegova uloga tu nije bitna“, smatra Milanović, a prenosi FoNet.

Činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju. Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, predao je patrijarhu Porfiriju poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu.

U prvoj izjavi nakon izbora, na Saboru, održanom u hramu Svetog Save, pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

„Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog“, rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone pre tri meseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

Izvor: N1, Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Tanjug News Agency official

Advertisement