Chicago, IL
54°
Mostly Cloudy
6:31 am5:35 pm CST
Feels like: 54°F
Wind: 4mph SSW
Humidity: 46%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
9 pm10 pm11 pm12 am1 am
50°F
48°F
43°F
41°F
39°F
MonTueWedThuFri
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

PROTEST U KOSOVSKOJ MITROVICI: Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta!


U Kosovskoj Mitrovici je danas održan veliki protest srpskih žena sa severa Kosova i Metohije. Veličanstvena protestna šetnja krenula je u 15 sati od ulaska u grad iz pravca Zvečana do Trga “Braća Milić” kod glavnog ibarskog mosta.

Na čelu velike protestne kolone nosila se velika srpska zastava, sa sloganom „Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta“.
Protest je u utorak, 22. novembra, najavila bivša odbornica Skupštine opštine Severna Mitrovica, Gordana Savić, koja je u ime svih majki i građanki Mitrovice govorila na konferenciji za medije Srpske liste i pozvala ih da se okupe u što većem broju

Na protestu su nošeni transparenti, na kojima je pisalo „Ujedinjene žene oslobodite geto“, „Nije hir, hoću mir“, „Kurti neću da ti plaćam harač“, „Kurti decu ti neću dati“, „Želim sina da spremim za svadbu, Kurti dosta je sukoba“….
Učesnice protesta su mirno prošetale ulicom Kralja Petra prvog, i time pokušale da izraze brigu za svoju decu usled najnovijeg odbijanja Prištine da učestvuju u rešenju kosovske krize.

– Danas se svuda u svetu obeležava međunarodno dana humanosti, a nas evo ovde okupljenih da kažemo da nam je dosta terora i da nećemo više da trpimo Kurtijev teror”. Da li je humano ,kada našim lekarima prete da će da ih hapse, samo zato što su hteli da sprovedu vakcinaciju i spreče više obolelih od Kovid 19. Zaustavljali su nam sanitete, hapsili vozače saniteta, oduzimali sanitetski materijal. Da li je to humano? Nije! narode moj”, rekla je Gordana Savić uz veliki aplauz prisutnih.

I druge pripadnice lepšeg pola su govorile o teroru Prištine i Kurtija nad Srbima zbog čega Srbi nemaju mir, bezbednost ni slobodu kretanja.

Protest je završen mirno i bez incidenata. Srbi na centralnom Kosovu i Pomoravlju organizovali su danas takođe skupove podrške sunarodnicima se severa, zbog kako se navodi, nepravednog i ugnjetavačkog odnosa prištinskih vlasti.

Manje grupe pripadnika EULEX policije i italijanskih karabinjera pratile su skup sa severne strane glavnog gradskog mosta na Ibru. Sa protesta je izveštavalo više od 50 domaćih i stranih novinara.

Тekst&Foto: Zoran Vlašković

YOU MAY LIKE