Chicago
36°
Cloudy
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 18mph WSW
Humidity: 84%
Pressure: 29.78"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 03:32

By Antonije Kovačević

PROTEST SRBA U NJUJORKU: Vernici kolima kruže oko rezidencije vladike Irineja zbog smene sveštenika!

Parohijani spaljene crkve Sveti Sava u Njujorku danas će auto-povorkom pružiti podršku smenjenom parohu Živojinu Jakovljeviću i Parohijskom odboru. Protest počinje od 19 časova, a mesto okupljanja je Srednja škola “Nju Rošel” u predgrađu Njujorka, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi rezidencija vladike istočnoameričkog Srpske pravoslavne crkve, gospodina Irineja.

Pre nekoliko dana članovi novoizabranog Upravnog Odbora Sabornog Hrama Sveti Sava u Njujorku pismom su obavestili parohijane o novoj smeni prote Gavrilovića:

S teškim srcem dužni smo da vas obavestimo da je 16. novembra 2020. godine nakon Svete Liturgije Vladika Irinej ocu Živojinu uručio pismeni akt u kome ga obavešteva da ga razrešava parohije Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku.

U svom aktu Vladika Irinej nije naveo razlog razrešenja niti je oca Živojina o razrešenju unapred obavestio. Vladika Irinej je akt uručio dan pre sastanka koji je zakazao za 17. novembar, 2020. godine. sa novoizabranim Upravnim Odborom i ocem Živojinom.

PPONOVO SMENJEN ZBOG SUKOBA SA VLADIKOM: Sveštenik Živojin Jakovljević

Sukob sveštenika i vladike Irineja traje već izvesno vreme, a ovo je druga smena oca Živojina Jakovljevića. Prethodno je bio smenjen prošle godine, ali je na osnovu sporazuma sa vladikom vraćen u službu 21. juna 2019.

Novoizabrani Upravni Odbor je bio primoran da uputi dopis Vladici Irineju da sastanak otkazuje sve dok odluku o razrešenju oca Živojina ne povuče.

S obzirom da su parohija i naša crkva ugroženi, obratićemo se višim crkvenim vlastima, sa molbom da preduzmu sve korake da sveštenika, našu parohiju i hram zaštite”, kaže se u saopštenju Upravnog odbora crkve “Svetog save”

Da podsetimo, sukob sveštenika i vladike Irineja traje već izvesno vreme, a ovo je druga smena oca Živojina Jakovljevića. Prethodno je bio smenjen prošle godine, ali je na osnovu sporazuma sa vladikom vraćen u službu 21. juna 2019.

Prema saznanjima Serbian Timesa iz izvora bliskih Upravnom odboru crkve, velika većina parohijana podržava oca Živojina, a razlozi za smenu navodno su vezani troškove obnove spaljene crkve.

POZIV NA PROTEST: Parohijani sutra organizuju povorku ispred rezidencije vladike

Više od četiri godina od požara u kome je 2016. do temelja sravnjena pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, Saborna crkva Svetog Save nije dobila upotrebnu dozvolu. U međuvremenu su ojačani zidovi i podignut privremeni krov.

Prema informacijama koje je predsednik aktuelnog Povereništva usmeno rekao nekim parohijanima, na dosadašnju rekonstrukciju potrošeno je preko 8 miliona dolara, iako je 2017. tadašnje povereništvo dalo procenu od 3,6 dolara troškova posle kojih će crkva dobiti upotrebnu dozvolu.

Međutim, od dozvole za sada nema ništa, a crkva je i dalje pod skelama.

Po Statutu parohije, svaki nepredviđeni trošak veći od 40 hiljada dolara zahteva formalno odobrenje parohijana na vanrednoj skupstini. Do sada je potrošeno 8 miliona, a nije bilo sazivanja vanrednih skupština. Parohija želi da zna kako je novac potrošen, kaže za Serbian Times izvor iz Upravnog odbora crtkve Svetog Save.

NEKAD: Zgarište na mestu crkve Svetog Save neposredno posle požara 2016.godine

Glavna likvidna imovina Svetog Save su tzv. “vazdušna prava” (“air rights”), koja podrazumevaju dozvolu vlasnicima okolnih parcela da zidaju objekte veće od crkve. Procenjuje se da ona, s obzirom na izuzetan položaj crkve u samom centru Menhetna, trenutno vredi oko 100 miliona dolara

-Trenutno crkvom upravlja Povereništvo koje je vladika lično imenovao. Mi očekujemo da se to promeni i da vladika ovlasti Upravni odbor da preuzme svoju dužnost. Neki parohijani su sinoć već prostestvovali ispred vladičanskog doma sinoć, uz pratnju policije, a protesti se spremaju i u narednim danima, najavljuje naš sagovornik, koji otkriva i moguću pozadinu priče:

“VAZDUŠNA PRAVA” TEŠKA MILIONE: Obnova crkve Svetog Save na Menhetnu i dalje traje

Glavna likvidna imovina Svetog Save su tzv. “vazdušna prava” (“air rights”), koja podrazumevaju dozvolu vlasnicima okolnih parcela da zidaju objekte veće od crkve. Procenjuje se da ona, s obzirom na izuzetan položaj crkve u samom centru Menhetna, trenutno vredi oko 100 miliona dolara. Prema nekim saznanjima, sporazum sa kompanijom koja pravi neboder na placu pored crkve je već potpisan, uz dozvolu Povereništva, što bi mogao biti razlog zbog koga vladika Irinej ne želi da Upravni odbor preuzme svoja ovlašćenja, ističe izvor Serbian Timesa iz npovoizabranog Upravnog odbora crkve Sveti Sava u Njujorku.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Facebook/Eparhija istočnoamerička

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!