Connect with us

Amerika

PROTEST SRBA U NJUJORKU: Vernici kolima kruže oko rezidencije vladike Irineja zbog smene sveštenika!

Published

on

Parohijani spaljene crkve Sveti Sava u Njujorku danas će auto-povorkom pružiti podršku smenjenom parohu Živojinu Jakovljeviću i Parohijskom odboru. Protest počinje od 19 časova, a mesto okupljanja je Srednja škola “Nju Rošel” u predgrađu Njujorka, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi rezidencija vladike istočnoameričkog Srpske pravoslavne crkve, gospodina Irineja.

Pre nekoliko dana članovi novoizabranog Upravnog Odbora Sabornog Hrama Sveti Sava u Njujorku pismom su obavestili parohijane o novoj smeni prote Gavrilovića:

S teškim srcem dužni smo da vas obavestimo da je 16. novembra 2020. godine nakon Svete Liturgije Vladika Irinej ocu Živojinu uručio pismeni akt u kome ga obavešteva da ga razrešava parohije Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku.

U svom aktu Vladika Irinej nije naveo razlog razrešenja niti je oca Živojina o razrešenju unapred obavestio. Vladika Irinej je akt uručio dan pre sastanka koji je zakazao za 17. novembar, 2020. godine. sa novoizabranim Upravnim Odborom i ocem Živojinom.

PPONOVO SMENJEN ZBOG SUKOBA SA VLADIKOM: Sveštenik Živojin Jakovljević

Sukob sveštenika i vladike Irineja traje već izvesno vreme, a ovo je druga smena oca Živojina Jakovljevića. Prethodno je bio smenjen prošle godine, ali je na osnovu sporazuma sa vladikom vraćen u službu 21. juna 2019.

Novoizabrani Upravni Odbor je bio primoran da uputi dopis Vladici Irineju da sastanak otkazuje sve dok odluku o razrešenju oca Živojina ne povuče.

S obzirom da su parohija i naša crkva ugroženi, obratićemo se višim crkvenim vlastima, sa molbom da preduzmu sve korake da sveštenika, našu parohiju i hram zaštite”, kaže se u saopštenju Upravnog odbora crkve “Svetog save”

Da podsetimo, sukob sveštenika i vladike Irineja traje već izvesno vreme, a ovo je druga smena oca Živojina Jakovljevića. Prethodno je bio smenjen prošle godine, ali je na osnovu sporazuma sa vladikom vraćen u službu 21. juna 2019.

Prema saznanjima Serbian Timesa iz izvora bliskih Upravnom odboru crkve, velika većina parohijana podržava oca Živojina, a razlozi za smenu navodno su vezani troškove obnove spaljene crkve.

POZIV NA PROTEST: Parohijani sutra organizuju povorku ispred rezidencije vladike

Više od četiri godina od požara u kome je 2016. do temelja sravnjena pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima, Saborna crkva Svetog Save nije dobila upotrebnu dozvolu. U međuvremenu su ojačani zidovi i podignut privremeni krov.

Prema informacijama koje je predsednik aktuelnog Povereništva usmeno rekao nekim parohijanima, na dosadašnju rekonstrukciju potrošeno je preko 8 miliona dolara, iako je 2017. tadašnje povereništvo dalo procenu od 3,6 dolara troškova posle kojih će crkva dobiti upotrebnu dozvolu.

Međutim, od dozvole za sada nema ništa, a crkva je i dalje pod skelama.

Po Statutu parohije, svaki nepredviđeni trošak veći od 40 hiljada dolara zahteva formalno odobrenje parohijana na vanrednoj skupstini. Do sada je potrošeno 8 miliona, a nije bilo sazivanja vanrednih skupština. Parohija želi da zna kako je novac potrošen, kaže za Serbian Times izvor iz Upravnog odbora crtkve Svetog Save.

NEKAD: Zgarište na mestu crkve Svetog Save neposredno posle požara 2016.godine

Glavna likvidna imovina Svetog Save su tzv. “vazdušna prava” (“air rights”), koja podrazumevaju dozvolu vlasnicima okolnih parcela da zidaju objekte veće od crkve. Procenjuje se da ona, s obzirom na izuzetan položaj crkve u samom centru Menhetna, trenutno vredi oko 100 miliona dolara

-Trenutno crkvom upravlja Povereništvo koje je vladika lično imenovao. Mi očekujemo da se to promeni i da vladika ovlasti Upravni odbor da preuzme svoju dužnost. Neki parohijani su sinoć već prostestvovali ispred vladičanskog doma sinoć, uz pratnju policije, a protesti se spremaju i u narednim danima, najavljuje naš sagovornik, koji otkriva i moguću pozadinu priče:

“VAZDUŠNA PRAVA” TEŠKA MILIONE: Obnova crkve Svetog Save na Menhetnu i dalje traje

Glavna likvidna imovina Svetog Save su tzv. “vazdušna prava” (“air rights”), koja podrazumevaju dozvolu vlasnicima okolnih parcela da zidaju objekte veće od crkve. Procenjuje se da ona, s obzirom na izuzetan položaj crkve u samom centru Menhetna, trenutno vredi oko 100 miliona dolara. Prema nekim saznanjima, sporazum sa kompanijom koja pravi neboder na placu pored crkve je već potpisan, uz dozvolu Povereništva, što bi mogao biti razlog zbog koga vladika Irinej ne želi da Upravni odbor preuzme svoja ovlašćenja, ističe izvor Serbian Timesa iz npovoizabranog Upravnog odbora crkve Sveti Sava u Njujorku.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Facebook/Eparhija istočnoamerička

Advertisement